Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

De voordelen van kamerplanten

Bij inspiratie wonen zijn we grote fans van kamerplanten. Groen in huis geeft je interieur een fantastische touch en een natuurlijke uitstraling. Maar daarnaast hebben hippe kamerplanten ook een zeer heilzame werking. In dit artikel bespreken we de verschillende voordelen van kamerplanten. Wanneer je dit artikel hebt gelezen zal je precies weten waarom je een aantal kamerplanten moet aanschaffen. Gelukkig kun je dat nu ook doen terwijl de tuincentra nog zijn gesloten. Je kunt je kamerplanten namelijk gewoon thuis laten bezorgen.

Betere luchtkwaliteit

Het is belangrijk om binnenshuis frisse en gezonde lucht te hebben. Er zijn verschillende studies die hebben uitgewezen dat lucht in de woning tot wel 10 keer zo vervuild kan zijn als de lucht buitenshuis. Dit komt door chemische stofdeeltjes die aanwezig zijn in schilderijen, meubels en bouwmaterialen. Planten bieden een oplossing. Ze nemen schadelijke stoffen uit de lucht op en breken die af. Daarnaast wordt de concentratie koolstofdioxide verminderd en de luchtvochtigheid verhoogt. Sommige planten kunnen ook een goede invloed op je slaap hebben. Met een kamerplant per 10 vierkante meter huis zorgt voor een optimale luchtkwaliteit.

Betere akoestiek

Een ander fijn aspect aan planten is dat de bladeren achtergrondgeluiden kunnen absorberen. Dit zorgt voor een betere akoestiek en dus een fijnere sfeer. Dit is vooral handig voor een kantoorruimte of bijvoorbeeld de studeerkamer.

Mentale gezondheid

Verschillende studies wijzen uit dat kamerplanten zelfs bijdragen aan een betere mentale gezondheid. Je kunt met planten depressies tegengaan en voor een beter humeur zorgen. Onderzoek heeft aangetoond dat zorg dragen voor een levend iets depressie en eenzaamheid verminderen. Ideaal is natuurlijk een huisdier maar als je in een appartement woont waar huisdieren niet zijn toegestaan, is een aantal kamerplanten een goed alternatief. Een kamerplant groot is een heel fijn en vraagt best wat zorg.

Helende werking

Er zijn verschillende planten met een helende werking. Denk bijvoorbeeld aan de Aloë Vera plant. De gel uit deze plant helpt verkoelende en helend tegen zonnebrand en brandwonden. Kamille heeft een kalmerend effect op de maag. Onderzoeken hebben uitgewezen dat kamerplanten in ziekenhuizen zorgen voor een snellere genezing. Deze patiënten hadden namelijk een lagere bloeddruk en verminderde gevoelens van angst, pijn en vermoeidheid.

Neutraliseert sigarettenrook

Alhoewel wij niet aanraden om te roken is het natuurlijk wel mogelijk dat je rookt. Of misschien woon je samen met iemand die rookt. In dat geval kun je een graslelie of lepelplant in huis halen. Deze planten absorberen chemische en giftige stoffen van sigarettenrook en zorgen voor een aangename leefomgeving.