Zelf een infiltratiekrat maken
Een infiltratiekrat is een slimme oplossing om regenwater in je tuin te verwerken. In plaats van het water te laten wegstromen naar het riool, zorgt een infiltratiekrat ervoor dat het water in de grond infiltreert, waardoor de tuin vochtiger blijft en het grondwaterpeil op natuurlijke wijze wordt aangevuld. Dit helpt bij het voorkomen van wateroverlast en is een duurzame manier om je tuin gezond en groen te houden. Wil je zelf een infiltratiekrat maken? Wij geven je tips!
1. Kies het juiste formaat
Zelf een infiltratiekrat maken, betekent dat je zelf kunt bepalen hoe groot of klein je infiltratiekrat wordt. Het formaat dat je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid neerslag in jouw regio en de grootte van je dakoppervlak of verharding waarvan je het water wilt opvangen. Meet de beschikbare ruimte goed op en controleer of je het krat diep genoeg kunt ingraven zonder in de weg van kabels of leidingen te komen.
2. Kies de juiste plek
De locatie van je infiltratiekrat is van belang voor de afvoer van water. Plaats het krat idealiter op een plek waar het water makkelijk vanaf het dak of de verharding naartoe geleid kan worden. Zorg ervoor dat de infiltratiekrat op minimaal 1 meter afstand van de woning ligt om te voorkomen dat het fundament vochtig wordt.
3. Omwikkel de infiltratiekrat met een geotextieldoek
Een belangrijk onderdeel van de installatie is het omwikkelen van het infiltratiekrat met een geotextieldoek (filterdoek). Dit doek zorgt ervoor dat het water in de krat kan infiltreren zonder dat er gronddeeltjes naar binnen komen, waardoor verstopping wordt voorkomen.
4. Sluit het systeem aan op de regenpijp of afvoer
Voor een effectieve waterafvoer kun je de infiltratiekrat aansluiten op de regenpijp of een andere waterafvoer. Op deze manier wordt het regenwater direct naar het krat geleid, en niet naar het riool.
5. Zorg voor een goede afwerking
Zodra je het krat op de juiste plek hebt geplaatst en aangesloten hebt, is het tijd om het gat weer op te vullen met de uitgegraven grond. Zorg ervoor dat dit zorgvuldig gebeurt. Zorg dat de bovenste laag grond rond het krat niet te dicht is, zodat regenwater gemakkelijker de bodem in kan zakken.
Succes!
Met deze tips voor de aanleg van een infiltratiekrat creëer je een duurzame en efficiënte oplossing voor waterafvoer in je tuin. Zo help je het regenwater op een natuurlijke manier terug in de grond te laten zakken, verminder je de druk op het riool, en draag je bij aan een groenere omgeving.
Wij plaatsen regelmatig nieuwe blogs. Houd onze
blogpagina in de gaten!