Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Tips voor een lichtplan in huis

Zonder licht is er geen architectuur. Als je denkt aan een prettige ruimte, denk je misschien snel aan de toegepaste materialen, de hoogte, breedte en diepte van de ruimte. Maar het belang van licht wordt vaak vergeten.

Licht is het ultieme middel om een bepaalde sfeer in huis te bewerkstelligen. Hoe knus je een ruimte ook inricht, met flets wit tl licht zal er nooit een huiselijke sfeer hangen. En omgekeerd zal je met zacht warm licht nooit een productieve werksfeer kunnen realiseren.

Daarom is het verstandig om na te denken over licht in je huis. En om dat goed aan te pakken, heb je een lichtplan nodig.

Allereerst moet je nadenken over de functie van de ruimte, en de sfeer die je voor ogen hebt. Wie maakt gebruik van de ruimte, wat ga je er doen, en waar wil je dat doen? Vervolgens is de vraag: welk licht heb je voor deze handeling nodig? Om je op weg te helpen zijn er een aantal basisprincipes.

Algemene verlichting

Je basisverlichting wordt ook wel algemene verlichting genoemd. Dit is de minimale hoeveelheid licht,die egaal en diffuus dient te zijn. Het licht is niet opvallend omdat het weinig schaduwen opwekt. Daarmee zorgt het voor een rustig aangezicht. Met je algemene verlichting probeer je daglicht na te bootsen.

Werkverlichting

Lees je graag een boek in je sofa? Dan is het handig om daar een leeslamp te plaatsen. Werkverlichting gebruik je op verschillende momenten van de dag, wanneer je daar behoefte aan hebt. Idealiter is het licht dimbaar, zodat je het kan aanpassen naar gelang van de situatie. Zo hoef je tijdens het avondeten niet hetzelfde licht aan tafel te hebben als wanneer je ’s ochtends je krant leest.

Accentverlichting

Accentverlichting is de finishing touch in je ruimte. Je kunt er voor kiezen aandacht te richten op bepaalde voorwerpen in je kamer, zoals een schilderij of beeldje, of op architectonische details, zoals een nis of trap.

Werken met LED

Voor een moderne uitstraling, wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van LED verlichting in huis. Niet alleen is LED verlichting een stuk duurzamer dan traditionele lampen, maar het geeft ook veel vormvrijheid. Zo kun je met lange lijnen de contouren van een ruimte benadrukken. Als je een LED strip echt mooi weg wil werken, kun je het beste een LED profiel toepassen. Dankzij deze LED profielen zal het licht egaler door de ruimte verspreiden: de individuele LEDs zijn niet langer zichtbaar. De ultieme moderne uitstraling dus!

Als je aandacht besteed aan alle drie de vormen van verlichting, kan het eigenlijk niet misgaan met de verlichting in je huis.