Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Tips voor het kopen van de beste naamplaat

Aan menig aantal woningen is een zogenaamde naamplaat terug te vinden. Het betreft hier een soort van identificatiemiddel welke duidelijk maakt wie op het adres in kwestie woont. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je deze niet verwarmd met een zogenaamde huisnummerplaat. Voor deze laatste geldt immers dat ze enkel en alleen het huisnummer aangeeft. Dat geldt niet voor naamplaten. Deze kunnen immers zowel het huisnummer aangeven als de naam van de persoon of familie die er woonachtig is. Ben jij ook van plan om over te gaan tot het aankopen van één van de verschillende naamplaten die er verkrijgbaar zijn? Dan is het zeker de moeite waard om je even te vergewissen van het precieze aanbod dat op de markt is terug te vinden. 

Tip 1: Wat wanneer je al een huisnummerplaat hebt? 

Zoals in de inleiding van deze pagina al aangehaald is het van belang om een onderscheid te maken tussen enerzijds een huisnummerplaat en een zogenaamde naamplaat. Wanneer je al over deze eerste beschikt zal je tot de vaststelling komen dat je wellicht op je naamplaatje niet meer het huisnummer zal willen vermelden. Dit met als uitzondering de situatie waarin je mogelijks van plan bent om de huisnummerplaat te laten vervangen door het nieuwe naamplaatje. In dat geval spreekt het voor zich dat het mogelijks wel de moeite waard kan zijn om ervoor te kiezen om het huisnummer erop te vermelden. Dit is dus in ieder geval iets wat je in eerste instantie voor jezelf zal moeten uitmaken. Pas daarna kan je verder gaan met het vormgeven van het plaatje. 

Tip 2: Maak geen gebruik van te veel verschillende lettertypes

Heel wat mensen die graag een naamplaat willen bestellen kiezen ervoor om daarbij gebruik te maken van deze meest uiteenlopende lettertypen. Op zich is daar natuurlijk absoluut niets mis mee zolang je er maar rekening mee houdt dat het niet aan te raden is om tal van verschillende lettertypes door elkaar te gaan gebruiken. Twee wordt op dit vlak door de meeste experten dan ook als het absolute maximum aanzien. Ga je dus met andere woorden een naamplaatje maken? Probeer dan op voorhand voor jezelf te bepalen van welk lettertype er gebruik zal worden gemaakt. Dit is absoluut een zeer belangrijk gegeven om rekening mee te houden. 

Tip 3: Doe even de nodige inspiratie op door de opties te bekijken

Voordat je over gaat tot het laten maken of aankopen van een bepaalde naamplaat is het in de praktijk altijd een interessante keuze om even de verschillende standaard opties die op de markt zijn terug te vinden te vergelijken. Wanneer je een dergelijke vergelijking uitvoert zal je ook tot de vaststelling komen dat er heel wat verschillende stijlen mogelijk zijn. De indeling waar naamplaten over kunnen beschikken is immers helemaal niet vastgesteld. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om het huisnummer bovenaan te plaatsen met daaronder de naam van de familie, maar is het ook een mogelijkheid om het huisnummer links te plaatsen met de naam rechts. 

In ieder geval, is het voor jou de eerste keer dat je een naamplaat gaat aankopen en ben je, je dan ook niet helemaal bewust van de verschillende mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden? Dan is het zeker en vast interessant om je eerst daar een in te gaan verdiepen.