Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Waar moet je op letten bij het inschakelen van een taxateur

Je wilt een huis of pand laten taxeren. Dat is een verstandige beslissingen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen van een taxateur en het daadwerkelijk (laten) uitvoeren van een taxatie? In dit artikel geven wij een een aantal tips waar je op moet letten als je een taxateur gaat kiezen of als je de taxatie gaat (laten) uitvoeren.

  1. Is de taxateur gecertificeerd?

Er zijn twee soorten registers voor taxateurs. Controleer of je taxateur is ingeschreven bij het VastgoedCert of SCVM. Is dit niet het geval? Kies dan voor een andere taxateur. Soms komt het ook voor dat het taxatierapport wordt nagekeken door het NWWI. Dan moet je taxateur wel gevalideerd zijn deze partij.

  1. Taxateur en aankoopmakelaar

Je mag niet dezelfde taxateur als aankoopmakelaar hebben. Dat komt omdat een aankoopmakelaar het hele proces heeft meegemaakt. Je bent dus verplicht om een andere taxateur in te schakelen, houd hier rekening mee.

  1. De kosten

De kosten van een taxatie kunnen flink oplopen. Spreek een vaste prijs af met je taxateur en weet op voorhand wat er allemaal getaxeerd moet en gaat worden. Hier moet je je vooraf dus zeker goed over inlezen om misverstanden te voorkomen. Daarbij komt wel dat de taxatiekosten in veel gevallen af te trekken zijn, wat natuurlijk prettig is.

  1. Google je taxateur

Zoals gezegd moet je dus kiezen voor een taxateur die gecertificeerd is, maar je doet er ook goed aan om je taxateur even te Googlen. Wat komt er naar voren in de zoekresultaten? Bekijk de (Google) recensies even om te bepalen wat andere mensen van deze taxateur vinden. Een kleine tip die je veel verder zal helpen!
Een taxateur inschakelen is zeker een must, maar kies niet voor de eerste de beste. Lees je goed in, laat je informeren en doe vooral zelf onderzoek. Maak een weloverwogen keuze voor je taxateur. Alles is er natuurlijk op gericht om je taxatie zo goed mogelijk uit te laten voeren.