Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

3 goede redenen om jaarlijks je dakgoot te laten schoonmaken

Dakgoten laten schoonmaken

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, ook omdat een dakgoot zich soms niet eens in het zicht bevindt, maar het is van wezenlijk belang om de dakgoten van je woning goed te onderhouden. Dit houdt in dat je deze eigenlijk minstens één keer per jaar zult moeten reinigen. Doorgaans is het ’t best om dit door een externe specialist te laten doen. Dan weet je immers zeker dat het goed gebeurt. Dakgoten laten schoonmaken is normaliter geen dure of ingrijpende klus. Je kunt dit het best ’s winters laten doen, als de bomen hun blad zo’n beetje wel kwijt zijn. Hieronder lees je om welke drie redenen dit eigenlijk zo belangrijk is.

Waterschade voorkomen

Zoals je waarschijnlijk weet is de hoofdfunctie van een dakgoot het opvangen en weg loodsen van regenwater. Wanneer de dakgoot echter vol ligt met natuurlijk afval, dan kan het water op een gegeven moment nog maar nauwelijks wegstromen. De kans dat je in of rond je dakgoot te maken krijgt met lekkage wordt dan al snel groter. In eerste instantie zul je dan vochtplekken aan je gevel krijgen; later trekt dit vocht mogelijk zelfs ook naar binnen.

Dakgoten laten schoonmaken

Bescherming voor het algehele dak

Een slecht onderhouden dakgoot kan ook leiden tot schade aan het dak zelf. Dit gebeurt met name zodra het regenwater aan het overstromen is. Je dak kan dan te veel (en te voortdurend) worden blootgesteld aan water. De kwaliteit van de dakbedekking kan daardoor onnodig snel afnemen.

Voorkoming ongedierte

Tenslotte zorgt een gereinigde dakgoot voor een veel kleinere kans op de komst en de vorming van ongedierte. Mocht zich in je dakgoot namelijk vocht en vuil zich ophopen, dan weten dieren als insecten, knaagdieren en vogels hun weg daarnaartoe wel te vinden. Dit doet uiteraard afbreuk aan je algehele wooncomfort.