Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

5 handige tips voor het kopen van stopcontacten

Als je onlangs een nieuwe woning hebt gekocht: gefeliciteerd! En als je al een tijd in je huidige woning woont en hebt besloten om hier een upgrade aan te geven, dan is dat natuurlijk ook goed nieuws. Het is tijd om te laten zien hoe goed je kunt klussen. Als je van plan bent om een nieuw stopcontact te kopen, dan kan dit best lastig zijn. Er zijn immers veel verschillende soorten stopcontacten beschikbaar. Daarom hebben we vijf handige tips opgesteld om je te helpen bij het kopen van stopcontacten.

Tip 1 Ken het verschil tussen een opbouw- en inbouwstopcontact

Er zijn twee soorten stopcontacten: inbouw en opbouw. Inbouw stopcontacten worden in de muur geplaatst en zijn dus beschermd tegen stoten en krassen. Ze hebben geen zichtbare schroeven en geven de ruimte een strakke afwerking. Opbouw stopcontacten zijn aan de muur bevestigd en zijn geschikt voor muren waarin geen inbouw mogelijk is. Kies de optie die het beste past bij je interieur en de muur waar deze in geplaatst zal worden.

Tip 2 Bepaal je benodigde stopcontacten

Als het gaat om stopcontacten, is het belangrijk om te weten hoeveel en waar je stopcontacten nodig heeft. Denk na over het aantal elektrische apparaten dat je in de toekomst gebruikt en of je wellicht extra stopcontacten nodig heeft. Het kan handig zijn om een ​​elektricien in te huren om je te helpen bij het plaatsen van de stopcontacten.

Tip 3 Controleer de nominale stroomsterkte

De nominale stroomsterkte van een stopcontact verwijst naar de hoeveelheid elektriciteit die het kan verwerken. Als je elektrische apparaten met een hoog vermogen gebruikt, dien je stopcontacten kopen met een nominale stroomsterkte van minimaal 16 Ampère. In het geval je twijfelt, vraag advies aan een professional.

Tip 4 Kijk ook naar accessoires

Tegenwoordig lijkt bijna elk apparaat te werken via USB-kabels. Het is daarom een goed idee om ook te kijken naar extra features bij een stopcontact, zoals een aparte usb-plug naast het stopcontact zelf. Hiermee laad je je telefoon en andere USB-apparaten op zonder dat je een adapter nodig heeft. Dit kan je tijd besparen en voorkomt een wirwar aan kabels.

Er zijn ook andere accessoires die handig kunnen zijn om te kopen als je toch een stopcontact gaat kopen. Een van die dingen is een stroomhaspel. Een stroomhaspel kan je helpen om een bron van elektriciteit te creëren op plekken waar er geen stopcontact in de buurt zit.

Tip 5 Kijk naar de kleur en afwerking

Het stopcontact moet passen bij de algehele esthetiek van de kamer. Kies een kleur en afwerking die past bij de wand en vloer. Populaire opties zijn zwart, wit en zilver. Daarnaast kan een stopcontact worden afgewerkt met verchroomde details of matte afwerkingen.

Conclusie

Het kopen van stopcontacten kan op het eerste gezicht eenvoudig lijken, maar er zijn veel verschillende opties om rekening mee te houden. Door deze vijf handige tips te volgen kun je erachter komen welke stopcontacten het beste passen bij jouw situatie. We hopen dat je nu vertrouwd bent met de verschillende soorten stopcontacten, de nominale stroomsterkte, USB-opties en de kleur en afwerking.