Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

5 tips voor het kopen van een woning

Op zoek naar woning? Het vinden van de perfecte woning is tegenwoordig een grotere uitdaging dan ooit tevoren. De afgelopen jaren is het steeds krapper geworden op de Nederlandse woningmarkt. Zeker voor starters is het anno 2023 vrijwel onmogelijk geworden om een eigen woning te kopen. De lastige positie op de woningmarkt kan veel mensen afschrikken om daadwerkelijk op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Hieronder vijf tips, waarmee jij goed voorbereid de woningmarkt op gaat!

Zet je financiën op een rij

Het eerste wat je doet voordat je op zoek gaat naar een woning, is je financiële plaatje rond krijgen. Doe goed onderzoek naar alle financiële aspecten waar je hoe dan ook mee te maken krijgt en zet deze helder op papier. Daarnaast is het belangrijk dat je je budget rond hebt. Hoeveel verdien je maandelijks en hoeveel spaargeld heb je? Met deze informatie paraat kun je op zoek gaan naar een hypotheek. Afhankelijk van de hoogte van de hypotheek, kun je jouw budget vaststellen. Wees met het bepalen van je budget realistisch. Hiermee voorkom je in de toekomst teleurstellingen en het risico dat je bij moet lenen om je beoogde woning te bekostigen. Zodra je financiële plaatje rond is weet je in welke prijsklasse je een woning kunt zoeken.

Het belang van locatie

Nog belangrijker dan de juiste prijs, is de juiste locatie. Wanneer je op zoek gaat naar een woning kijk je waarschijnlijk in eerste instantie niet verder dan de woning zelf. Je bekijkt een aantal foto’s en al snel maak je in je brein de keuze of het wel of niet bij je past. Probeer voordat je daadwerkelijk naar de woning zelf gaat kijken eerst goed in kaart te brengen op wat voor een locatie je wilt wonen. Wil je in een dorp of in een stad wonen? Wil je dichtbij of juist ver weg van je huidige locatie wonen? Welke voorzieningen wil je graag dichtbij hebben? Wil je in een rustige of juist een bruisende omgeving wonen? Het is belangrijk dat je op al deze vragen een helder antwoord hebt. Zodra je precies weet in wat voor omgeving je wilt gaan wonen, kun je gerichter zoeken naar de juiste woning.

Schakel een professional in

Natuurlijk is het altijd een goed idee om zelf op onderzoek uit te gaan. Via het internet en advertenties in de krant kom je een groot aanbod aan verschillende woningen tegen. Onthoud hierbij wel dat je ervaring op de woningmarkt beperkt is. Het is daarom altijd een goed idee om een makelaar in de arm te nemen. Een makelaar heeft alle expertise die nodig is om voor jou je nieuwe woning te vinden. Hiermee voorkom je onnodige kopzorgen. Daarnaast is een makelaar precies op de hoogte van alle aspecten die bij het kopen van een woning komen kijken, waardoor je uiteindelijk tijd en geld bespaart. Dus wil jij bijvoorbeeld een woning kopen in Hoogeveen? Zoek dan een makelaar in omgeving Hoogeveen en communiceer duidelijk je budget en je wensen. Dan kan de makelaar voor jou op zoek gaan naar beschikbare woningen. Kijk bij het uitzoeken van een makelaar naar de ervaringen van voorgangers en kijk of er een klik is tussen jullie. Het kopen van een woning is immers een behoorlijke onderneming en het is belangrijk dat je de juiste hulp krijgt.

Meten is weten

Na een tijdje zoeken is het gelukt, je hebt een mooie woning op het oog. Nu is het belangrijk dat je niet te overhaast te werk gaat om de deal zo snel mogelijk te sluiten. Het kopen van een nieuwe woning is een van de grootste ondernemingen die je in je leven doet. Voorkom dat je een miskoop begaat en laat je beoogde woning eerst bouwkundig keuren. Tijdens een bouwkundige keuring bepaalt een onafhankelijke partij de bouwkundige staat van de woning. Wellicht zie je dit als een onnodige extra kostenpost, maar in verhouding tot de uiteindelijke koopprijs is dit een kleine investering. Mocht de keuring uitwijzen dat de woning veel onderhoud nodig heeft, dan kun je dit meenemen in je beslissing om de woning te nemen. 

Het juridische plaatje

Zodra je met succes een huis hebt gekocht is het nog belangrijk dat je aan alle juridische aspecten gedacht hebt. Laat je hierbij wederom adviseren door je makelaar en voorkom dat je op het laatste moment toch nog een foutje begaat. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste verzekeringen in orde maakt en dat je aan de nodige instanties je adreswijziging doorgeeft. Wanneer je de laatste puntjes op die ‘i’ hebt gezet is het tijd om van je nieuwe woning te gaan genieten. Tijd voor champagne!