Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Advies voor het scheiden van afval

afvalcontainers

Goed afval scheiden is erg belangrijk, zodat een deel gerecycled kan worden en het andere deel verbrand of in ieder geval goed afgevoerd. Wil jij graag goed je afval scheiden? Dan zijn er enkele adviezen die jou kunnen helpen om je afval goed te scheiden. 

Soorten afval onderscheiden

Er zijn diverse soorten afval die je eenvoudig kunt onderscheiden en daardoor ook makkelijk los van elkaar kunt scheiden, waardoor de verwerking ervan een stuk makkelijker gaat. Plastic, glas, oud papier, restafval en GFT (groente, fruit en tuin) afval dienen gescheiden te worden. Onder plastic valt onder andere flesjes, blikjes en plastic verpakkingen. Onder glas valt alle soorten glazen flesjes en potjes. Onder oud papier valt al het papier zoals karton, briefpapier, papieren verpakkingen en wc papier. Onder GFT afval valt al het afval wat van groenten, fruit en tuinafval overblijft. Tot slot valt onder de categorie restafval al het afval wat niet onder de andere vier categorieën geschaard kan worden. Het afvoeren van bedrijfsafval door MilieuServiceNederland is mogelijk, want bedrijfsafval mag niet tussen het normale afval gepropt worden. Ook zijn er enkele uitzonderingen, zoals lege deobusjes of een leeg, kartonnen patatbakje wat dan weer bij het restafval hoort door de etensresten die het nog kan bevatten. 

Een goede prullenbak

Kies voor een goede prullenbak binnen met meerdere vakken, zodat je ook binnen al afval kunt scheiden, naast het plastic wat vaak in een losse plastic zak wordt opgespaard. Heb je containers voor plastic afval, restafval, papier en GFT afval, dan is er binnen geen grote prullenbak met vakken nodig. Heb je echter niet de ruimte voor zoveel containers? Dan is een grotere afvalbak met vakjes binnen een goed idee om alvast deels je afval te kunnen scheiden.

Kostenbesparing

Je betaalt tegenwoordig in bepaalde gemeentes vaak per leging van je container. Het is daarom van belang om je afval goed te scheiden om kosten te besparen. Je werkt niet alleen mee aan een minder grote belasting op het milieu, maar je zorgt er ook nog eens voor dat veel materiaal gerecycled en hergebruikt kan worden en het afval op de juiste manier verwerkt kan worden. Het loont dus zeker om je afval op de juiste manier te scheiden.