Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Akoestische panelen waarvoor dienen deze?

Slimme verlichting

Akoestische panelen zijn panelen die problemen met akoestiek oplossen op een vrij simpele manier. Akoestische problemen doen zich steeds vaker voor in woningen omdat de afwerking van die woningen, in tegenstelling met vroeger, nu vaak wordt gedaan met harde materialen, bijvoorbeeld een stenen- of gietvloer. Ramen worden steeds groter en dat helpt het verbeteren van de akoestiek ook niet echt. Vroeger hadden mensen behang op de muur, vloerbedekking of vloerkleden op de grond en (dikke) gordijnen voor het raam. Nu is alles strak, strakke muren, strakke raambekleding en nergens kleden of vloerbedekking. Dit laatste komt ook omdat veel huizen vloerverwarming hebben en dan is het beter geen vloerbedekking te plaatsen. De akoestiek in kantoorpanden is ook verre van ideaal terwijl de arbodienst voorschrijft dat goede akoestiek verplicht is.

Waarvoor gebruik je akoestische panelen

Akoestische panelen zijn in de eerste plaats ontworpen om geluid te absorberen. Wanneer je deze panelen plaatst, zorgt dat in de eerste plaats ervoor dat de nagalmtijd wordt verkort en de echo voor een groot deel verdwijnt Daarnaast wordt het geluid gedempt. Geluidsabsorberende panelen worden meestal opgehangen aan de muur of aan het plafond. Hierdoor krijg je geen terugkaatsing meer van geluid zoals dat gebeurt met kale wanden, plafond en vloer. Voor het maken van de wandpanelen wordt het beste akoestische schuim gebruikt. Dat betekent dat deze wandpanelen alleen verkrijgbaar zijn in de kleur donkergrijs/antraciet. De schuimstructuur is open waardoor het niet mogelijk is deze in een andere kleur te spuiten. Het schuim is wel brandvertragend behandeld.

Akoestiek verbeteren, geluidsoverlast voorkomen

Akoestische panelen zijn er niet alleen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je minder last hebt van geluidsoverlast. Zeker in kantoorgebouwen, bedrijfspanden, wachtruimtes bij ziekenhuizen, tandartsen- en huisartsen praktijken, maar ook in woningen. Wandpanelen zijn langer dan wandtegels waardoor, na plaatsing, het geheel wat strakker en rustiger oogt. Dat wordt zeker in kantoren en huiskamers als prettig ervaren. Wandpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Wanneer je de wandpanelen gaat plaatsen is het verstandig om, bij parallelle muren de panelen niet direct tegenover elkaar te plaatsen. Dat zorgt ervoor dat zoveel mogelijke weerkaatsing wordt aangepakt. Bij het plaatsen van panelen tegen het plafond geven de panelen het beste resultaat als deze 5 tot 10 centimeter van het plafond af hangen. Dat kan tot wel 20% geluidsabsorptie schelen.

Verschillende panelen voor het verbeteren van akoestiek

Er zijn verschillende akoestische panelen verkrijgbaar voor het verbeteren van de akoestiek. Wil je frequenties in een brede band dempen dan kun je gebruik maken van de Broadband panelen. Deze panelen zijn effectief in het laten verdwijnen van galm in leefruimtes, kantines, sportlokalen en keukens. Door de 7 scherpe punten en de grote hoeveelheid kwaliteitsschuim worden midden-hoog én midden-laag frequenties geabsorbeerd. Je kunt deze panelen op oorhoogte tegen de muur plaatsen en zelfs aan de onderkant van tafels bevestigen. Naast de broadband panelen zijn de volgende panelen ook leverbaar:

·         Paneel convex, deze is langer dan de convex tegel en hebben een dikte van 5,6 centimeter

·         Paneel mushroom, heeft een paddenstoelvorm waarbij de geluidsgolven doorgaan tot onder “het hoedje” en niet weerkaatsten omdat deze daar als het ware “gevangen wordt

·         Paneel slope, aflopend in dikte van 8,5 cm tot 1,5 cm Voor de beste akoestische panelen kijk je op de website https://www.bigblock.nl/.