Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Alles wat je moet weten over een steiger!

Als je gebruik gaat maken van een steiger dan moet je ervoor zorgen dat de producten die je gebruikt veilig zijn. Daarvoor is het van belang om een aantal zaken te weten. Het is ten eerste van belang dat je alleen maar steigermateriaal in huis hebt die gecertificeerd zijn. Als je de steiger zelf in elkaar zet is het ook van belang dat je speciaal steigerhout gebruikt om de steiger te maken. Je hebt zelf een groot aandeel in de veiligheid. In dit artikel kan je dingen lezen die je moet weten over een steiger. 

Regels steiger

Er zijn verschillende regels, wat verplichtingen zijn, waar je steiger aan moet voldoen. Je moet ten eerste ervoor zorgen dat je steiger een veiligheidskeuring heeft gehad. Dat houdt in dat de rolsteiger en de steigeronderdelen die je gebruikt moeten voorzien van een geldige veiligheidskeuring. Ook moet de opbouw van de steiger gebeuren via de gebruiksvoorschriften. Als je boven een bepaalde meter werkt, boven 3 meter werkhoogte, is het verplicht om randbeveiliging te hebben. Als je steiger niet vast zit aan de muur of gevel mag de steiger maximaal op 12 meter werkhoogte gebruikt worden. 

Steigermateriaal

Bepaald steigermateriaal is essentieel voor als je een steiger wil maken. Als er bepaalde onderdelen missen heeft je steiger immers geen stabiliteit. Binnen steigers kan je opbouw en leuningframes onderscheiden. Zodra je steigermateriaal kopen gaat, voor jouw huidige rolsteiger, dan is het verstandig om je vooraf in een aantal zaken te verdiepen. Dat voorkomt ongelukken. Je moet je ook verdiept hebben in de soorten steigermaterialen. Je moet weten welke materialen in welke mate je nodig hebt. 

Verschillende soorten steigers

Je hebt diverse verschillende soorten steigers. Elke steiger heeft weer zijn eigen voordelen en kenmerken. De meest voorkomende typen zijn: rolsteigers, trapsteigers, kamersteigers, bouwsteigers, telescopische steigers en vouwsteigers. Per steiger kan ook de hoogte variëren. Zorg er dus voor dat je een steiger koopt die hoog genoeg is. Let erop als je een steiger wil gebruiken in professionele werkomgevingen zoals de bouw, dan moet de steiger aan extra veiligheidsmaatregelen voldoen. Natuurlijk speelt ook het budget dat je hebt een rol bij het aanschaffen van een steiger. Je hebt verschillende soort merken en ook weer prijsklassen. Het kan zo zijn dat je in de praktijk na je aanschaf nog extra onderdelen nodig hebt om veilig op je steiger te kunnen werken. Denk daarom meteen na over welke onderdelen je nodig hebt.