Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Alles wat je moet weten over het aanschaffen van een markies

Het is weer zomer in Nederland, en dat betekent dat we weer naar buiten willen. Maar soms kan de zon wel heel fel zijn, en dan is het fijn om een verkoelende plek in de schaduw te hebben. Een markies kan dan de perfecte oplossing zijn! In deze blog ga ik je alles vertellen wat je moet weten als je een markies wilt aanschaffen.

Wat is een markies?

Een markies is een zonnescherm dat aan de buitenkant van je woning bevestigd wordt. Het bestaat uit een constructie van aluminium, hout of staal waarover een doek gespannen wordt. Je kunt een markies handmatig of elektrisch bedienen, waardoor je het scherm naar wens kunt laten zakken of oprollen. Markiezen zijn vooral populair vanwege hun klassieke uitstraling.

Soorten markiezen

Er zijn verschillende soorten markiezen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Zo zijn er de standaard markiezen, die vaak gebruikt worden voor woningen in een klassieke stijl. Daarnaast zijn er petmarkiezen, die een extra uitval hebben aan de voorkant. Deze zijn ideaal voor woningen met grote ramen. Ten slotte zijn er nog klapmarkiezen, die een verticale uitval hebben. Deze worden vaak gebruikt bij winkels en horecazaken.

Welke materialen zijn het beste?

Als het gaat om de materialen van een markies, is het belangrijk om een aantal zaken in overweging te nemen. Zo zijn houten markiezen heel mooi en sfeervol, maar kan het onderhoud ervan veel tijd en geld kosten. Aluminium markiezen zijn daarentegen onderhoudsvriendelijker, maar kunnen minder goed tegen extreme weersomstandigheden. Stalen markiezen zijn het meest robuust en duurzaam, maar kunnen wel weer behoorlijk zwaar zijn.

Kosten en installatie

De kosten van een markies zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de afmetingen en het materiaal. Markiezen aanschaffen kost gemiddeld  tussen de 750 en 1500 euro. Houd er ook rekening mee dat de installatiekosten hier nog bovenop komen. Het installeren van markies kun je zelf doen, maar het is verstandiger om dit uit te besteden aan een professional.

Onderhoud van een markies

Om zo lang mogelijk van je markies te kunnen genieten, is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Zo kun je het doek het beste schoonmaken met een zachte borstel en lauw warm water. Gebruik hierbij geen hogedrukreiniger, want dit kan het doek beschadigen. Ook is het verstandig om de markies bij harde wind in te klappen. Zo voorkom je dat het scherm beschadigd raakt.

Hopelijk heb je door het lezen van deze blog een beter beeld gekregen van waar je op moet letten als je een markies wilt aanschaffen. Denk goed na over het materiaal en het type markies dat het beste bij jouw woning past, en laat de installatie bij voorkeur over aan een vakman. Zo kun jij straks optimaal genieten van jouw schaduwrijke plek in de tuin!

Bron: Rainbow collection