Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Bouwproject financieren

Een bouwproject financieren is niet altijd eenvoudig. Je hebt namelijk heel wat geld nodig om je bouwplannen te realiseren, maar de inkomsten komen pas als je bouwproject afgerond is. Dan kun je de gebouwde huizen bijvoorbeeld verhuren of verkopen. Of kan een bedrijf beginnen met de bedrijfsactiviteiten die geld moeten op gaan leveren. Omdat je pas aan het eind van je bouwproject inkomsten jouw kant op zal zien komen, moet je een bouwproject financieren om de een of andere manier. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld door investeerders aan te trekken, via subsidies of door geld te lenen bij de bank. 

Investeerders

Investeerders zijn de mensen of bedrijven die potentie zien in jouw bouwproject. Ze zijn bereid daar geld op in te zetten. Een investeerder geeft je natuurlijk niet zomaar geld om je bouwproject te financieren. Hij, zij of het bedrijf wil daar een tegenprestatie voor. Zo kun je obligaties uitgeven die hen een deel van de uiteindelijke inkomsten oplevert. Om investeerders aan te trekken is het belangrijk om hen te overtuigen van de winst en de achterliggende gedachte van jouw bouwproject. Als zij zich daarin kunnen vinden, willen ze je helpen met het bouwproject financieren.

Subsidies

Een andere manier om een deel van je bouwproject te financieren is via subsidies. Een bouwproject kan bijvoorbeeld bijdragen aan de verbetering van een wijk, verduurzaming van een gebied of simpelweg woonruimte creëren. Dat zijn zaken die voor een gemeente relevant zijn en waar ze vaak subsidies voor beschikbaar hebben. Soms kun je een bouwproject financieren met grotere subsidies, zoals nationale of zelfs internationale subsidies. Dan moet je natuurlijk wel een goed verhaal hebben voor het doel van je bouwproject. Ook moet het financiële plan voor je bouwproject heel concreet zijn als je een subsidie wil krijgen. 

Banken

Dat geldt ook voor wanneer je naar de bank gaat. Een bank wil concreet weten wat je bouwproject gaat opleveren en wanneer. Voor subsidies is dat ook belangrijk. Ook de kosten van het bouwproject zijn relevant. Banken en subsidieverstrekkers willen heel concreet en goed onderbouwd weten waar je bouwproject financiering voor nodig is. Dus waar je kosten maakt, waarom en hoe je aan het eind van het bouwproject inkomsten gaat genereren. Ook de flow van de inkomsten moet goed onderbouwd zijn als je bij de bank geld wil lenen voor je bouwproject financiering. 

Andere vormen van financiering

Er zijn nog meer vormen van financiering waarmee je je bouwproject financieren kunt. Een voorbeeld hiervan dat vaak ingezet wordt voor projecten is crowdfunding. Hierbij vraag je geld van mensen en/of bedrijven via verschillende kanalen. Het zijn eigenlijk donaties. Er is ook een variant die crowdlending heet, waarbij je de betalers dus ook terugbetaalt. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden waarmee je jouw bouwproject financieren kunt.

Lees alles over financieren van een bouwproject op FinaForte.nl.