Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Dakterras aanleggen voor meer buitenruimte

Wanneer je de mogelijkheid hebt, dan kun je een dakterras aanleggen voor wat meer buitenruimte. Maar bij het aanleggen van een terras op het dak heb je wel vergunningen nodig. Omdat je niet elke dag terrassen aanlegt op daken is het verstandig om een expert in te schakelen. Deze kan je helpen met:

·         Het onderzoeken of een dakterras wel kan op je dak

·         Het aanvragen van de benodigde vergunningen

·         Het maken van tekeningen

·         De constructieberekeningen en tekeningen

Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanleggen van dakterrassen weet als geen ander wat er nodig is. Ze weten wat wettelijk wel en niet mag en helpen je van het allereerste begin tot het dakterras klaar is. Ze starten met het maken van een goede planning en zorgen ervoor dat de omgeving zo min mogelijk overlast ondervindt van de bouw van je dakterras.

Voor een dakterras aanleggen moet je een vergunning aanvragen

Wil je een dakterras aanleggen dan moet je daarvoor eerste een vergunning aanvragen. Bij een vergunningaanvraag moet je ook een bouwtekening aanleveren. Een bouwtekening kun je laten maken door het bedrijf dat je nieuwe dakterras gaat aanleggen. Dat bespaart je een hoop tijd en je vangt twee vliegen in één klap. De dakterrasbouwer weet precies wat de bedoeling is en de tekenaar weet precies wat de mogelijkheden zijn. Je krijgt pas een vergunning als deze voldoet aan het bestemmingsplan, de welstandseisen, de gemeentelijke bouwverordening en, bij een monumentaal pand, ook voldoet aan de monumentenvergunning. De technische eisen van die bouwtekening moeten voldoen aan het bouwbesluit.

Waar moet je allemaal aan denken

Bij een dakterras aanleggen komt heel wat bij kijken. Wanneer je het aanleggen en het ontwerpen van het terras hebt uitbesteed dan zorgen zij voor:

·                    De aanvraag van de bouwvergunning bij de Gemeente

·                    Het opvragen van de originele bouwtekeningen uit het archief

·                    Het maken van bouwtekeningen en plattegronden van:

            – de bestaande en de nieuwe situatie – de voor- en achtergevel – detailtekeningen

·                  Er wordt een constructieberekening gemaakt

·                    Er wordt een afspraak gemaakt met de betreffende afdeling bij de Gemeente

Daarnaast kun je alvast bedenken hoe je de vloer wilt hebben op het dakterras. Wanneer het dakterras hoger ligt dan 1 meter moet om het hele dakterras ook een hekwerk komen van minimaal 1 meter hoog. Komt het dakterras hoger dan 13 meter te liggen dan wordt er geëist dat het hekwerk minimaal 1,2 meter hoog is.

Als de vergunning wordt verleend

Als de vergunning wordt verleend dan start het gespecialiseerde bedrijf met je dakterras aanleggen. Er wordt een voorlopige planning gemaakt omdat er nog een bezwaartermijn loopt, maar er wordt wel gestart met de voorbereidingen. Dat betekent dat wordt begonnen met het prefabriceren van de onderdelen. Als het bezwaartermijn is verlopen dan start het gespecialiseerde team in fases met de aanleg van je dakterras. Hierbij wordt overlast zo veel mogelijk voorkomen. De daktoegang wordt gemaakt terwijl in de fabriek alle onderdelen worden gemaakt. Het terras komt in prefab-onderdelen op de bouw aan. Factoren zoals grootte van het terras, weersomstandigheden en eisen van de gemeente of welstand hebben invloed op de duur van de bouwperiode.

Meer informatie over het aanleggen van een dakterras kun je vinden op https://dakterrasaanleggen.nl/