Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

De beste waterontharder uitkiezen

wasmiddel kopen

Het kopen van de juiste waterontharder is van groot belang. Gezien de grote keuze in verschillende varianten van de waterontharder, kan dit in veel gevallen moeilijk zijn. Je moet namelijk veel informatie opdoen en erachter komen welke waterontharder bij je past. Wil je weten wat de beste waterontharder is voor jouw woonsituatie? Dan is het verstandig om dit artikel te lezen, zo leggen we precies uit wat de verschillen zijn. Daarbij overwegen we verschillende factoren en kun je erachter komen wat de beste waterontharder is. Lees hieronder daar meer over, zodat je daar achter kunt komen.

Beste waterontharder met of zonder zout

Een waterontharder kan zonder of met zout werken. De meeste waterontharders werken met hout en deze hebben een ionenwisselaar. Dit wordt ook wel een harscilinder genoemd en hierin zitten harskorrels die magnesium uit het harde water verwisselen met natriumionen. Dit zorgt ervoor dat het zacht water wordt en dit voorkomt natuurlijk kalkaanslag. Het nadeel hiervan is dat je deze regelmatig moet schoonspoelen met zout water en dit kan elektronisch of mechanisch aangestuurd worden. 

Daarnaast kun je voor de beste waterontharder kiezen zonder zout en heb je hier geen afvoer voor nodig. Dit komt doordat je geen zout spoelwater hiervoor hoeft te gebruiken. Ze halen het kalk niet uit het water, maar laten dit juist in het water zitten. Dit moet ervoor zorgen dat het niet afzet op de leidingen. De waterontharder zonder zout is een stuk goedkoper en makkelijker om te plaatsen. De werking van deze waterontharders zijn niet voldoende bewezen. Daarom is de beste waterontharder toch echt de waterontharder met zout. De waterontharder met zout, kan ervoor zorgen dat je geen last krijgt van hard water.

Aansturing

Waterontharders met zout zijn elektronisch of mechanisch aangestuurd. Een elektronische beste waterontharder is vooral volume gestuurd en dit werkt een stuk efficiënter. Heb je een bepaalde hoeveelheid water gebruikt? Dan spoelt de elektronische waterontharder zichzelf en hoef je hier niet naar om te kijken. Het hoeft minder afgespoeld te worden en dit zorgt ervoor dat je minder water hoeft te gebruiken. Wel zorgt de elektronische waterontharder ervoor dat de kosten verhoogd worden in de energierekening. De elektronische waterontharder is ideaal als het watergebruik veel verschilt ieder jaar. De mechanische waterontharder kun je het best gebruiken als je constant dezelfde hoeveelheid water gebruikt. De mechanische waterontharder werkt vooral op waterdruk en spoelt vooral op een vast tijdstip. Ook als de spoeling niet nodig is, spoelt de mechanische waterontharder.

De kosten tussen beide varianten kunnen ook veel verschillen. Voor een elektronische waterontharder met zout ben je al snel 1600 euro kwijt. Een mechanische waterontharder kun je vaak al aanschaffen voor 1000 euro, maar de prijs kan oplopen. Wel moet je kijken of de plaatsen inbegrepen is in de prijs. Wanneer je een waterontharder kopen gaat kun je bij een aanbieder vaak een offerte aanvragen en kun je ook inzien wat de exacte kosten zijn van een waterontharder. Ook moet de waterontharder onderhouden worden en wil je hiervoor een onderhoudscontract hebben, zo zorgt dit er ook voor dat je vaak minder hoeft te betalen voor de aanschaf.