Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

De zolder isoleren is dé ideale manier om energie te besparen

zolder isoleren

De zolder isoleren is dé ideale manier om energie te besparen! Maar liefst 25% van de warmte kan verloren gaan zonder zolderisolatie. Doordat warmte opstijgt, wordt de zolder isoleren als een van de meest rendabele energiebesparende maatregelen gezien. 

Hoe gaat de zolder isoleren in zijn werk?

Bij een zolder isoleren is het mogelijk om de zoldervloer én het dak aan te pakken.  De zolder isoleren wordt vooral toegepast als de zolder als opslagruimte wordt gebruikt. De manier waarop de zolder isolatie wordt aangebracht, hangt voornamelijk af van de constructie van de vloer. Bij een houten draagstructuur worden de ruimtes tussen de vloerbalken opgevuld met isolatiemateriaal, bijvoorbeeld met wol, vlokken of schuim. Bij een massieve vloer moet het materiaal bovenop de vloer geplaatst worden om de zolder te isoleren. En daarvoor dient er eerst een dampfolie op de huidige vloer aangebracht te worden. 

Als een zolder ook gebruikt wordt als woonruimte, dan wordt ook het dak geïsoleerd in plaats van alleen de zolder isoleren. De zolder isoleren via het dak kan zowel langs de binnenzijde als van buitenaf. Isoleren van binnenuit is vaak goedkoper dan van buitenaf, aangezien er alleen materiaal tegen het dakbeschot bevestigd wordt. Hierdoor hoeft de dakconstructie vaak niet aangepast te worden, in tegenstelling tot isoleren van buitenaf. Alle dakpannen, stoftengels en panlatten moeten eerst weggehaald worden om het dak aan de buitenkant te isoleren.

zolder isoleren

Wat zijn de voordelen van de zolder isoleren?

De zolder isoleren brengt verschillende voordelen met zich mee. De zolder isoleren is de beste manier om te besparen op stookkosten. Doordat de warmte uit de rest van het huis niet meer naar boven verdwijnt, hoef je minder te verwarmen. Daarnaast is de zolder isoleren via de vloer goedkoper dan via het schuine dak, onder andere doordat het vaak om een kleinere oppervlakte gaat. Het isoleren van het dak zorgt voor een prettig leefklimaat en voor minder temperatuurschommelingen in de woning.

Vraag een offerte aan bij een gecertificeerd bedrijf om te profiteren van alle voordelen die de zolder isoleren met zich meebrengt!