Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Dit moet je weten over een zelfvoorzienend huis

Wie duurzaam wil wonen, doet er goed aan om voor een zelfvoorzienend huis te zorgen. Dit zorgt ook nog eens dat je niet afhankelijk bent van energieleveranciers. Wel is het belangrijk dat je weet wat er allemaal komt kijken bij een zelfvoorzienende woning. Zo’n woning steekt namelijk anders in elkaar dan de woning zoals je altijd gewend bent geweest om te bewonen. Wanneer je echter de basisbeginselen kent, dan is het best goed mogelijk om dit te realiseren voor jezelf.

Nergens meer aan gekoppeld

Er is maar één manier om zelfvoorzienend te zijn en dat is door volledig los te komen van alles. Dat doe je bijvoorbeeld met je zelfopgewekte energie. Het is dus ook handig om de subsidieregeling voor zonnepanelen te kennen. Je zal namelijk eerst een investering moeten doen. Naast een zonnepaneel kan je ook werken met een warmtepomp voor de verwarming in huis. De warmtepomp haalt de energie uit de lucht, zoals zonnepanelen dat uit het zonlicht kunnen halen. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook je watervoorziening en je riolering zelf verzorgen. Wanneer je dit allemaal doet, ben je pas echt zelfvoorzienend.

Anders dan energieneutraal

Zelfvoorzienend zijn is iets anders dan energieneutraal zijn. Een energieneutraal huis gebruikt geen gas. Water en energie is echter een ander verhaal. Wil je echt zelfvoorzienend zijn, dan verzorg je die zaken ook zelf. Als het bijvoorbeeld gaat om energie dan kunnen de experts van Zonduurzaam je daar misschien wel bij van dienst zijn. Die kunnen je precies vertellen wat je nodig hebt. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om te weten wat je moet doen om het teveel aan energie dat je opwekt op te slaan voor later op de dag of voor momenten met minder zonlicht.

Alles zelf bouwen om zelfvoorzienend te leven

Het leuke aan een zelfvoorzienend huis is dat je dit helemaal zelf kan opbouwen. Je kan zorgen dat je helemaal geen aansluitingen meer hebt en totaal geen derde partijen meer nodig hebt. Dit betekent wel dat je al bij aanvang van de bouw de zaken anders aan moet pakken. Zoals gezegd is het belangrijk om het overschot aan opgewekte zonne-energie te kunnen opslaan. Daarvoor heb je een accu nodig. Daarnaast moet je een systeem bouwen om regenwater op te vangen en te filteren. Alleen dan kan je het gebruiken voor de kraan en de douche. Een geschikt toilet is ook belangrijk voor een goede woning.