Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Een duurzaam sedum dak toepassen voor op de woning

Het sedumdak is een dak dat uit planten en vegetatie bestaat. Er zijn diverse soorten formaten van groene daken. Een dak van sedum is een privilege voor de woning en mogelijk voor bepaald soort daken. Platte daken en licht schuine daken kunnen worden voorzien van een groen dak. Anders gaan de planten teveel omlaag schuiven. Een groen dak is uitstekend voor moeder natuur.  

Een hoog rendement en duurzaam karakter 

Door de beplanting op het dak worden steden koeler. Dit omdat planten condens en zuurstof uitstoten. Co2 gassen, fijnstof en stikstof worden door veel beplanting zoals bossen, weide, groene tuinen en groene daken uit de lucht gefilterd. Door een groen dak op uw woning te plaatsen draagt u een steentje bij aan duurzaamheid. Daarnaast zijn de daken mooi om te zien. De biodiversiteit is uitgebreid en het brengt de cyclus van de natuur op gang. Ook kunt u zonnepanelen heel goed op groene daken plaatsen. Het verbruik gaat zelfs omlaag met zonnepanelen op een groen dak. 

Dak van sedummatten 

Een sedumdak kan in diverse diktes worden besteld. U legt het dak of laat het dak leggen door een specialist. Het is belangrijk om eerst de staat van uw oude dak te controleren door middel van een dak inspectie. Als het dak gaten of lekkages bevat kan er beter geen groen dak worden gelegd omdat de daken erg zwaar kunnen zijn. Hoe meer planten, hoe hoger het dak in gewicht. Groene daken gaan lekkages tegen en zorgen ervoor dat zoveel mogelijk water wordt gebruikt voor de planten. Regenwater wordt dus niet in grote aantallen liters afgevoerd naar het riool. Voor een groen dak wordt er als onderlaag een wortelmat en een drainage laag gelegd. Ook moet de waterafvoer zoals een regenpijp nog steeds samen met een groen dak worden geplaatst.  

Groene matten op uw huis 

De matten bestaan uit een variatie aan diktes. De matten van 15 cm en dikker kunnen goed wortels doorlaten en laten groeien als daktuin. Het zijn zware daken waarbij een goede dakconstructie is vereist. De daken kunnen allerlei soorten planten bevatten en u kunt ze samenstellen tot complete daktuin. Voor lichtere daken zijn vetplantjes en mossen een optie. Lichtere substraatlagen van minder dan 15 cm zijn geschikt als eenvoudig groen dak. Denk aan toepassingen op tuinhuisjes, garages maar ook op gewone daken met dakconstructies die een maximaal gewicht kunnen dragen. Oude bitumen of dakpannen moeten eerst worden verwijderd voordat een groen dak wordt gelegd.