Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Een keuken kopen; hier moet je op letten!

bamboe stoel

Een nieuwe keuken kopen, is niet iets dat je elke dag doet. Daarom is het slim om je van tevoren hierop voor te bereiden. Denk goed na over wat je mooi vindt en over welke functionaliteiten je in je keuken wilt beschikken. We hebben hier een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij gezet om over na de denken, voordat je aan je zoektocht naar jouw droomkeuken begint! 

1. Doe onderzoek naar wat je mooi vindt

Terwijl je in de showroom omringd wordt door keukens, vraagt de verkoper: ‘Waar bent u naar op zoek?’ Je wordt overweldigd door het assortiment en staat met je mond vol tanden. Voorkom dit door vooraf onderzoek te doen; online en via magazines. Bewaar alles wat je mooi vindt in een mapje. Denk aan keukens in een bepaalde stijl, maar ook aan kleuren, verlichting, soorten keukenbladen, kranen, handgrepen en accessoires. Leg dit voor aan jouw keukenverkoper. Op deze manier kan hij of zij gemakkelijk ‘finetunen’ wat bij jou past. Dat scheelt een hoop gepieker en slapeloze nachten. Je vindt zo sneller jouw droomkeuken! 

2. Houd rekening met de afmetingen van de keuken

Meet, voordat je op zoek gaat naar een nieuwe keuken, de ruimte waar deze moet komen goed af. Let daarbij ook op de plek van de deuren en ramen. De keukens die je op websites en in showrooms tegenkomt zien er schitterend uit, maar sommige kun je meteen wegstrepen, omdat de afmetingen niet geschikt zijn voor jouw ruimte. Echter, in veel gevallen kan de leverancier de keukenonderdelen perfect op maat maken, zodat ze wel in jouw woning passen. Vraag ernaar als je een keuken ziet die je geweldig vindt, maar die in dit formaat niet in jouw huis past. 

3. Let op de indeling

Een van de prioriteiten bij het uitzoeken van een nieuwe keuken is de indeling. Je keuken moet niet alleen stijlvol zijn, maar moet bovenal praktisch zijn. Waar moet het fornuis komen, waar wil je het werkblad en waar passen de spoelbak en de kraan het beste? Sta je graag alleen in de keuken of juist met z’n tweeën? Of is de keuken bij jullie thuis de ontmoetingsplek voor het hele gezin? De antwoorden op deze vragen hebben allemaal invloed op de indeling van de keuken. Houd daar in je zoektocht rekening mee, zodat je na het plaatsen van de keuken niet voor onaangename verrassingen komt te staan! 

4. Welke keukenapparatuur heb je nodig?

Keukens zijn niet goedkoop, maar de prijs hangt voor een groot deel ook af van alle apparatuur die je erin verwerkt. Zet daarom eens op een rij wat je echt nodig hebt. Als je je laat overweldigen in de showroom door wat er allemaal mogelijk is, ga je al snel naar huis met een hele hoop dingen, die je misschien nooit gaat gebruiken. Ben je niet iemand die uren staat te bakken in de keuken, dan is die allernieuwste oven met ontelbare functies misschien niet aan jou besteed. Stel daarom eerst een wensenlijst op met welke apparatuur niet mag missen.