Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Een schilderij inlijsten: handige tips voor het vinden van de juiste lijst

Het inlijsten van een schilderij kan lastig zijn omdat je op zoek zult moeten gaan naar de juiste lijst. Je moet een evenwicht zien te vinden tussen de uitstraling en de bruikbaarheid van de lijst. In dit artikel geven we je verschillende tips die je moet weten over het inlijsten van je schilderijen of andere muurkunst. Zo zorg je ervoor dat jouw schilderijen het plekje krijgen dat ze verdienen en maak je het de eyecatcher van de ruimte.

Beslis over een algemene look en feel voordat je begint

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat de look en feel moet zijn van je schilderij in verhouding tot de rest van het interieur. Je hebt vast een bepaalde stijl in huis en het is dan ook het mooist als je ervoor kunt zorgen dat het schilderij, en de lijst, die stijl kunnen versterken. Stel daarom een moodboard samen om te kijken wat jij het mooist vindt en houd deze voor je interieur, maar ook bij het schilderij. 

Vind de juiste maat voor uw kunstwerk

Hoewel de grootte van de lijst belangrijk is, moet je ook rekening houden met de grootte van het kunstwerk zelf. Als je een te kleine lijst kiest, verlies je veel detail in het kunstwerk, waardoor het er niet indrukwekkend uitziet en waardoor je misschien zelfs delen van je schilderij af moet halen. Als je een te grote lijst kiest, laat je veel lege ruimte rond het schilderij, wat er onevenwichtig of onvolledig uit kan zien. Wanneer je een lijst voor het schilderij zoekt, moet je de afmetingen van het kunstwerk uit het hoofd kennen. Zo kun je vanaf het begin de juiste maat lijst kiezen. Kun je geen passende lijst vinden, dan kun je altijd een schilderijlijst op maat laten maken. Hierdoor past hij perfect.

Van welk materiaal is de lijst

Er zijn veel verschillende materialen waar je uit kunt kiezen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Hout – Houten lijsten zien er prachtig uit en hebben een natuurlijke, maar klassieke uitstraling. Hout is ook een goede keuze voor grote frames, omdat het zeer duurzaam is en veel gewicht kan dragen. 
  • Metaal – Als je een moderne look wilt, zijn metalen lijsten een goede keuze. Zorg er wel voor dat je weet van welk type metaal je lijst is gemaakt, want sommige metalen kunnen gaan roesten. Heb je een juiste metalen lijst, dan kun je deze zelfs buiten gebruiken.

Het monteren van de lijst

Je kunt je kunstwerken op verschillende manieren tentoonstellen. Zo kun je de lijst bijvoorbeeld gewoon op een dressoir neerzetten of op een hangende plank, maar je kunt hem natuurlijk ook aan de muur hangen. Kies je hierbij voor een blinde montage, waarbij het lijkt alsof de lijst op de muur geplakt is of kies je voor een montage waarbij je een touwtje ziet. Alles is goed, zolang het maar bij jou en je interieur past.