Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Goedkope waterontharder – ga voor een mechanisch of elektrisch exemplaar

Het is altijd weer een kwestie van afwegen. Een waterontharder, ook wel waterontkalker genoemd, voorkomt grote kalkaanslag op sanitair en in dure huishoudelijke apparaten zoals wasmachines. Dat is een grote pré en zorgt er ook voor dat je minder snel je apparaten hoeft te vervangen. Alleen is een waterontharder ook best wel een uitgave, zeker als je een beperkt budget hebt. Het slimst is het dan om te gaan checken naar een goedkope waterontharder die desondanks wel zijn werk goed doet. Namelijk hard water omzetten in zacht water en zo in je huis kalkaanslag zoveel mogelijk verhinderen.

Drie kostenposten bij een goedkope waterontharder

Schaf je een waterontharder aan, dan heb je met meer dan alleen de aankoopprijs te maken. Zo’n apparaat dient namelijk ook geïnstalleerd te worden en vergt onderhoud. Dat onderhoud is overigens bij een elektrische waterontkalker een stuk hoger dan bij een mechanische ontkalker. Installatie en onderhoud zijn vrij vaste prijzen maar op de prijs van de ontharder zelf zou je kunnen besparen. Je loopt dan wel het gevaar dat je bij te goedkope apparaten geen volledige ontharding bereikt, dat je vaker zout moet aanvullen en dat de capaciteit van de ontharder niet voldoende is voor jouw thuissituatie.

Capaciteit van een goedkope waterontharder moet passen bij verbruik water

En om die thuissituatie gaat het als je wilt besparen. Woon je alleen of enkel met een partner samen? Dan heb je een huishouden van twee personen. Kies dan een ontharder met een cilinder capaciteit van ongeveer 5 liter. Het volume dat je aan water verbruikt met z’n tweetjes kan een kleiner model ontkalker goed aan. Het apparaat zelf heb je al thuis vanaf 500 euro. Heb je 300 euro meer te besteden dan is er een variant met dezelfde kenmerken, alleen krijg je er dan een installatie set bijgeleverd. Wie een beetje handig is met klussen kan zo flink besparen op de installatiekosten van de waterontharder. Als bonus krijg je soms tientallen kilo’s gratis onthardingszout zodat je zo een jaar verder kunt. En vanaf 700 euro krijg je een compact apparaat met dubbele capaciteit, voldoende voor een gezin van vier personen. 

De vanaf prijzen

Genoemde prijzen zijn wel vanaf-prijzen. Houd dus ook de aanbiedingen van een goedkope waterontharder goed in de gaten. En check eerst welk watervolume jij per jaar verbruikt, want dat cijfer is maatgevend voor welke ontkalker het beste aansluit bij je waterbehoefte. 

Is een magnetische waterontharder een goedkoop alternatief?

Dan nog even over een vreemde eend in de bijt: de magnetische waterontharder. Zodra je die online opzoekt, zie je ineens prijsjes van 120 – 160 euro. Dat lijkt heel schappelijk, alleen is dit type waterontharder wel wezenlijk anders dan de elektrische of mechanische variant. Want bij de magnetische ontkalker zorgt een sterke magneet ervoor dat de kristalstructuur van het water verandert zodat de kalkdeeltjes zich niet ergens meer aan kunnen vasthechten. Een goedkope oplossing, alleen wordt het kalk niet (grotendeels) verwijderd. Soms werkt de magneet ook niet afdoende. Als je budget het toelaat ben je beter af met een goedkope ontharder die elektrisch werkt of mechanisch. Zo’n goedkope waterontharder start bij 500-600 euro maar door besparingen heb je dat bedrag er in twee jaar alweer uit.