Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Het is nog niet te laat om je bomen te snoeien!

Hoewel het bijna zover is om de bomen met rust te laten, kun je nu nog net de laatste boomsoorten snoeien. Heb jij een flinke boom in je tuin staan of ben je eindelijk klaar met het bladeren vegen sinds de herfst, dan doe je jezelf een mooi cadeau door je bomen te snoeien.

Welke bomen je nog kunt snoeien

Er zijn niet veel bomen meer die je nog kunt snoeien, maar over het algemeen kun je nog wegkomen met het snoeien van knotbomen. Hoewel dit al aan de late kant is voor het knotten, zullen je bomen nu nog genoeg energie kunnen krijgen van alle zon die ze oppikken. Je kunt ook nog je peer- en appelboom snoeien. Deze bomen kun je nog tot heel maart snoeien, maar wacht ook hier niet te lang mee als je een mooie boom wilt in de zomer.

Waarom moet je bomen eigenlijk snoeien?

Het snoeien van bomen is belangrijk om ervoor te zorgen dat de boom gezond en sterk blijft. Door de bomen tijdig te snoeien, verspilt de boom geen energie meer aan de oude takken en kan hij deze steken in het groeien van nieuwe, sterkere takken. Ook helpt het bij het behouden van de vorm. Takken kunnen soms vreemd groeien, waardoor de boom volledig vorm verliest. Deze takken kunnen ook nog eens een gevaar vormen, omdat ze gevoeliger zijn om af te breken als ze te ver uitsteken. Door je boom te snoeien, ziet jouw boom er weer mooi uit en houd je hem weer een beetje in bedwang. Het draagt ook bij aan het voorkomen van schaduwvorming in je tuin. Perfect dus als je heerlijk wilt genieten van de steeds meer aanwezige zonnestralen.

Houd je bomen vruchtbaar

Het snoeien van bomen is niet per se elk jaar nodig, maar bij fruitbomen kan het snoeien flink bijdragen aan de groei van de vruchten. Haal jij steeds minder vruchten van jouw fruitboom, dan kan het snoeien van de boom flink bijdragen aan een vollere mand vol geplukte vruchten. Ook bij notenbomen helpt het om ze te snoeien, zodat de boom meer energie kan steken in het groeien van vruchtbare takken. Fruitbomen kunnen ook grotere vruchten groeien als de boom gesnoeid is, omdat het zonlicht door de gehele boom kan stralen en de boom zo meer energie opdoet.

Een spannend klusje

Het snoeien van jonge bomen kun je waarschijnlijk zelf wel doen, mits je op internet hebt opgezocht welke takken je wel of niet weg kunt snoeien. Heb jij echter niet de juiste gereedschap of is jouw boom juist super groot, waardoor het een gevaarlijke taak wordt, neem dan een professionele hovenier in de armen. Wat voor jou een spannende klus is, is voor hen een koud kunstje. Hoe dan ook is het goed om jouw bomen van een snoeibeurt te voorzien. Dat is niet alleen fijn voor je bomen, maar ook voor jou.