Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Hoe kom je erachter of je overwaarde hypotheek hebt?

Wanneer je al lang in je huis woont, is de kans groot dat je huis veel meer waard is geworden dan toen je het kocht. Je hebt ooit een hypotheek afgesloten voor een bepaald bedrag en als je huis nu meer waard is dan de huidige hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. Maar hoe kom je erachter of jij overwaarde hypotheek hebt? Dat kun je op twee manieren doen. Je kunt een onafhankelijke taxateur uitnodigen om jouw huis te taxeren. Is het bedrag waar de taxateur mee komt hoger dan je huidige hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde hypotheek. Je kunt er ook voor kiezen om af te gaan op de WOZ waarde van je huis en dan dezelfde berekening toepassen.

Overwaarde hypotheek is niet direct gratis geld

Het is niet zo dat je de overwaarde hypotheek gemakkelijk kunt verzilveren. Je zult daarvoor je huis moeten verkopen en dan moeten gaan huren. Wel kun je de overwaarde hypotheek meenemen op het moment dat je een ander huis wilt gaan kopen. Je hebt dan weer te maken met de zogenoemde bijleenregeling. Om te controleren of dit een verstandige zet is, is het van belang dat je de verwachting hypotheekrente controleert. Een wijziging in deze hypotheekrente kan ervoor zorgen dat je veel minder waar krijgt voor je geld.

Is er altijd maar sprake van overwaarde op je huis?

De huizenprijzen zijn de laatste tijd de pan uit gerezen. De woningmarkt is, zeker in sommige gebieden, volkomen hysterisch. Toch kun je er niet blind op varen dat je, als je lang in je huis woont, er sprake is van overwaarde. Het kan zelfs zijn dat je huis nu minder waard is dan de hypotheek die je er ooit voor hebt afgesloten. Dit noemen we "negatieve overwaarde" of ook wel restschuld. Er blijft dan nog een bedrag over dat je moet betalen aan de hypotheekverstrekker nadat je huis, voor minder dan toen, wordt verkocht.

Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken

De meeste mensen zullen niet iedere paar jaar een huis kopen of verkopen. Veel mensen doen dat zelfs maar één keer. En dat zorgt er dan weer voor dat je nooit helemaal bekend raakt met de terminologie van de hypotheken, de rentes, overwaarde, etc. Omdat het altijd om heel veel geld gaat, is het dus van groot belang dat je iemand in de arm neemt die je door dit woud van termen kan loodsen. Schakel een onafhankelijke adviseur in voor het beste advies.