Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Hoe onderhoud je een eikenhouten tafel?

Als je in het bezit bent van een massief eiken tafel dan vergt dit wel enig onderhoud. Een stevig massief eiken blad is een natuurlijk materiaal en moet ook zo behandeld worden. Degelijke massief eiken werkbladen kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt deze zal ik hieronder opnoemen. Ook zijn er diverse hout importeurs die deze bladen kunnen leveren. Eigenlijk past zo een tafel wel in elk interieur. Wil je nu meer interieur inspiratie opdoen? Neem dan eens een kijkje bij Wessels wonen, de Woonwinkel van Twente!

Beits is een middel om kleur te geven aan onbehandeld hout, zo kan elk hout na je persoonlijke voorkeur gekleurd worden. Vaak zie je dat deze techniek wordt toegepast bij meubelen. De kleur van beits wordt uitgedrukt in getallen, deze lopen van E10 tot en met E70. Waarbij E10 het lichtst is en waar E70 het donkerste kleurt. Het is belangrijk om te weten dat beits geen bescherming bied. Na het beitsen zal het hout dus nog moeten worden behandeld met lak of bijvoorbeeld was.

Lak heeft de eigenschap om het hout te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan water, koffie en alcohol kringen. Lak heb je ruwweg in drie verschillende soorten, kleurloze lak, transparante lak en dekkende kleurlak. Waarbij de eerste een kleurloze en doorzichtige lak is, hierbij blijft het houtwerk helemaal zichtbaar. Bij transparante kleurlak is de lak al iets meer dekkend maar zal je de houtnerf nog wel zin. Bij dekkende kleurlak zal je de houtnerf na het lakken helemaal niet meer zien.