Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Hoe vaak moet ik de gordijnen wassen?

Gordijnen zijn onmisbaar in huis. Ze voegen niet alleen schoonheid toe aan je huis, maar ze bedekken ook vuil en stof van buiten, ze voorkomen dat er teveel wind waait en laten de juiste hoeveelheid zonlicht binnen. Omdat gordijnen vaak minder aandacht vergen, is het heel gemakkelijk om onderhoud en onderhoud helemaal over het hoofd te zien. Veel huiseigenaren weten nog steeds niet hoe vaak gordijnen moeten worden schoongemaakt en hoe ze goed moeten worden schoongemaakt. Een keer per jaar of een paar keer per jaar is meer dan genoeg. De manier om de gordijnen te wassen is afhankelijk van het materiaal. bekijk het een stappenplan voor het wassen van gordijnen. Gordijnen die gewassen kunnen worden zijn velours gordijnen. Velours gordijnen kunnen van kleur veranderen waardoor ze luxe uitstraling verliest dan moet je helaas nieuwe gordijnen kopen. Dat is zonde van je geld dus voorkomen is beter dan genezen.

1. De gordijnen afstoffen

Voordat u de gordijnen gaat wassen, moet u ze eerst goed kloppen om het ergste stof te verwijderen. Gordijnen zijn vaak een bron van stof, vooral aan de bovenkant. Beter niet kloppen. Verwijder de gordijnen van de rail en klop ze van buiten naar buiten. De gordijnhaken kunnen nu worden verwijderd, apart opgeborgen, zodat ze de wasmachine niet verstoppen. Wilt u de gordijnhaken dicht laten? Leg dan een kussen op de gordijnen en knoop het stevig vast met een elastiekje.

2. Controleer het wasvoorschrift

Net als bij kleding, moet je eerst het wasvoorschrift van de gordijnen controleren. Linnen heeft andere wasvoorschriften dan katoen. Het is ook mogelijk dat de gordijnen alleen chemisch gereinigd kunnen worden. Controleer altijd op welke temperatuur je de gordijnen kunt wassen. Gordijnen wassen staat in het wasvoorschrift. Was je gordijnen te heet, dan kunnen ze krimpen. Hoeveel je gordijnen kunnen krimpen staat aangegeven op het product of op de verpakking. Het percentage van de gordijnkrimp is afhankelijk van het soort materiaal.

3. Gordijnen wassen

Als u de beste manier weet om gordijnen te wassen, laad dan de wasmachine in. Zorg ervoor dat u de wasmachine niet meer dan ⅓ vult. Hierdoor komen de gordijnen minder gekreukeld uit de wasmachine. Let er bij het gebruik van wasmiddel op dat u niet te veel gebruikt. Indien nodig kunt u een wasmiddel gebruiken dat bedoeld is voor gevoelige wasmiddelen. Was gordijnen op een lage temperatuur en niet boven de 30 graden, tenzij op de verpakking staat dat ze op een hogere temperatuur gewassen kunnen worden.

Heeft u gekleurde gordijnen? Zorg er dan voor dat je geen wasmiddel gebruikt om witte gordijnen te wassen. Het kan de gordijnen witter maken.

Gordijnen ophangen

Na het wassen van de gordijnen kun je ze weer ophangen. Hang gordijnen vochtig om kreukels te verminderen. Op zoek naar nieuwe gordijnen? Moet je de gordijnen na het wassen aan vervanging toe? Bekijk alle gordijnen op maat maat.