Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Huis laten bouwen: het kiezen van een aannemer

Wanneer u een huis wil laten bouwen is het vanaf het punt dat u een stuk grond heeft van belang om een aannemer te kiezen. Veel aannemers bouwen graag een droomhuis met u, maar welke aannemer is dé aannemer voor u? Veel aannemers zijn tegenwoordig multidisciplinair en assisteren u bij een groot deel van het proces. Hieronder meer.

Wat is een aannemer

Concreet gezegd is een aannemer een bedrijf dat bouwprojecten voor een groot deel verzorgd. Een aannemer neemt dus de verantwoordelijkheid op zich om een bouwproject te realiseren naargelang uw wensen. Aannemers worden steeds veelzijdiger. Zo kunnen veel aannemers tegenwoordig ook schetsen en bouwtekeningen verzorgen. Een architect is dus lang niet altijd meer nodig, dit kan aanzienlijk schelen in de portemonnee. Ook met betrekking tot het aanvragen van vergunningen kunnen veel aannemers een leidende rol spelen. Een aannemer is anno 2020 dus vaak relatief multidisciplinair. Ze kunnen een groot deel van de werkzaamheden op zich nemen.

Hoe kies je de juiste aannemer?

Een huis laten bouwen is niet zomaar wat. Het is van wezenlijk belang dat u kiest voor een goede aannemer. Wat nou precies de definitie is van een goede aannemer is lastig te zeggen. U zoekt in hoofdzaak naar een aannemer die tenminste gecertificeerd is. Het is verstandig om op zoek te gaan naar een aannemer met een VCA-certificaat (veilig bouwen) en een BouwGarant keurmerk. Dit geeft blijk van kunde en professionaliteit. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat de aannemer u een eerlijke prijs biedt voor het totaalplaatje. Peil dan ook zeker bij meerdere aannemers de prijzen. De meeste aannemers zullen alvorens het sluiten van een contract een prijsindicatie geven. Misleid de aannemer niet, geef aan dat je nog aan het vergelijken bent. Overhaast dit proces niet. Tot slot moet u een goed gevoel hebben bij de aannemer. Uiteindelijk zult u tijdens het bouwproces en daaromheen een intensieve relatie hebben met de aannemer. Deze behartigt immers uw belang.