Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Een huis kopen of huren, waar kies jij voor?

Een huis kopen is natuurlijk de droom van iedere starter maar toch, deze jaren zijn niet de beste jaren wat de huizenmarkt betreft. Het aanbod is hoog maar de prijzen zijn nog veel hoger. Een leuke woning onder de twee ton vind je bijna niet meer dus laat staan een echte beginnerswoning voor een of anderhalve ton. Dit houdt in dat je dus bijna altijd al een huis met zijn twee moet kopen of je gaat huren. In de blog zetten we daarom de voordelen en nadelen wat betreft het kopen en huren voor je op een rijtje.

Een eigen huis, een plek onder de zon

Op een gegeven moment ben je gewoon op zoek naar een eigen plekje. Misschien ben je net afgestudeerd of nog aan het studeren. Wat je situatie ook is, op een gegeven moment wil je gewoon een plekje voor jezelf. Op de huizenmarkt worden verschillende huizen aangeboden die je kan kopen of kan huren. Op het moment dat je een huis gaat kopen wordt het huis dus ook echt van jou. Je moet hier uiteraard een aanzienlijk hoger bedrag voor betalen maar na de aflossing in de toekomst is het huis wel van jou. Op het moment dat je gaat huren, dan huur je een woning van een derde. Je betaalt huurkosten, een aanzienlijk lager bedrag dan bij kopen, maar de woning is niet van jou. Wanneer je contract afloopt of wanneer het contract wordt ontbonden dien je de woning te verlaten.

Voordelen en nadelen van kopen

Wanneer je een eigen huis koopt bouw je aan je eigen vermogen op het moment dat je de hypotheek begint af te lossen en de waarde van je huis stijgt. Wat de hoogte van je hypotheek is hangt af van verschillende factoren die van te voren worden berekend. Zo speelt je eigen budget bijvoorbeeld mee maar ook de hypotheekrente. Nu al benieuwd hoeveel je kan lening? Je maximale hypotheek berekenen doe je gemakkelijk binnen een paar minuten online. Daarnaast is een huis ook echt helemaal van jou en kan je doen en laten wat je wilt. Het nadeel van kopen is echter wel dat er een hoop geld in gaat zitten en dat je misschien ook wel een (groot) gedeelte van je eigen geld moet inleggen. Ook kan je te maken krijgen met een restschuld op het moment dat de waarde van je huis daalt.

Voordelen en nadelen van huren

De gang van zaken bij het huren gaat over het algemeen veel sneller ten opzichte van kopen. Je kunt vaak al binnen een maand de woning betrekken. Ook heb je maar weinig bijkomende kosten omdat bijvoorbeeld onderhoudskosten onder verantwoordelijkheid van de verhuurder vallen. Het huren heeft echter ook nadelen zoals het feit dat je geen eigen vermogen opbouwt en het huis ook nooit van jou zal worden. Daarnaast liggen de huurprijzen in populaire steden en dorpen vaak hoog en is er maar weinig aanbod waardoor jij misschien wel boven je budget moet gaan huren.

Kortom, zowel kopen als huren heeft zo zijn voordelen en nadelen. Welke keuze het beste bij jou past hangt volledig af van jouw wensen.