Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Is een thuisaccu voor zonnepanelen de investering waard?

Thuisaccu

De laatste tijd hebben steeds meer mensen zonnepanelen op hun huis of schuur geïnstalleerd. Omdat deze mensen vaak denken over opties om hun opgewekte stroom op te kunnen slaan, is er steeds meer vraag naar thuisaccu’s. Thuisaccu’s geven namelijk de optie om uw eigen opgewekte stroom bij u thuis op te slaan. Dit kan ervoor zorgen dat u, wat energie betreft, compleet zelfvoorzienend kan worden. Klinkt goed toch? 

Helaas is een thuisaccu nogal een investering waardoor het niet altijd voordelig is om één aan te schaffen. Veel mensen vragen zich dus af of een thuisaccu de investering wel waard is. Deze blog zal een antwoord geven op die vraag en u voorzien van extra informatie over de werking, opslag en voor- en nadelen van een thuisaccu. Zodat u ook voor zichzelf kunt beslissen of een thuisaccu iets voor u is. 

Hoe werkt een thuisaccu?

Wanneer het zonnig weer is genereren uw zonnepanelen stroom. Een regelaar zorgt ervoor dat deze opgewekte stroom bij de juiste apparaten in huis komen die stroom nodig hebben. Wanneer de hoeveelheid stroom die uw zonnepanelen opwekt groter is dan de hoeveelheid stroom die uw apparaten nodig hebben spreek je van een stroomoverschot. Dit stroomoverschot wordt normaal gesproken teruggeleverd aan het energienet, waarvoor u een kleine vergoeding krijgt. 

Voor u als consument is het in principe goedkoper en voordeliger om de opgewekte energie te gebruiken in plaats van terug te leveren. Het zou dus fijn zijn als u de opgewekte stroom ergens op kon slaan en gaat gebruiken wanneer u een stroomtekort heeft. Dat is dus precies wat een thuisaccu u te bieden heeft. De werking is dus eigenlijk vrij simpel te omschrijven. Een thuisaccu dient gewoon als opslagplek voor de stroom die uw zonnepanelen hebben opgewekt. Wanneer u zonnepanelen op een bepaald moment van

de dag te weinig opleveren om al uw apparaten van stroom te voorzien, kunt u de energie uit de thuisaccu gebruiken om dit tekort op te heffen. Zo hoeft u dus eigenlijk nooit meer gebruik te maken van stroom van het elektriciteitsnet, en bent u qua stroomvoorziening zelfvoorzienend. 

Kosten van een thuisaccu 

Op basis van de bovenstaande informatie lijkt het altijd goed om een thuisaccu aan te schaffen. Het werkt namelijk een stuk voordeliger dan het terugleveren van energie. Het enige nadeel van een thuisaccu zit hem in de aanschafprijs, deze ligt zo hoog dat het jaren duurt voordat u het geld eruit heeft gehaald. Daarnaast is het ook een grote investering die niet niet elke consument  kan opbrengen om te doen. 

Natuurlijk zijn er verschillende thuisaccu’s van verschillende groottes. Dit zorgt er voor dat er wel een redelijk aanbod is en niet elke thuisaccu een vermogen kost. Op het moment zijn er thuis accu’s beschikbaar met een opslag van 3 kWh tot 20 kWh. Hoe groter de opslag van een desbetreffende thuisaccu hoe duurder dit product is. De thuisaccu pagina van Engie geeft meer inzicht in deze prijzen waardoor u beter kunt beslissen of een thuisaccu voor u rendabel zal zijn.  

Voordelen en nadelen van een thuisaccu

Een thuisaccu heeft veel voordelen maar ook een aantal nadelen. Om een goed overzicht te krijgen hebben wij de pluspunten en de minpunten op een rijtje gezet. Op deze manier heeft u direct inzicht en kunt u bepalen of het de investering waard is. De voordelen van een thuisaccu worden hieronder benoemd:

  • Mogelijkheid om zelf energie op te slaan, en te gebruiken wanneer u wil
  • Lagere afhankelijkheid van stroomnet
  • Minder last van schommelende energieprijzen doordat u zelfvoorzienend bent
  • Besparing op je energie rekening 
  • Noodstroom voorziening wanneer het elektriciteitsnet niet kan leveren

Zoals u ziet heeft een thuisaccu toch wel een groot aantal voordelen die voor iedereen handig kunnen zijn. Het komt er op neer dat u totaal niet meer afhankelijk bent van het elektriciteitsnet, en dat u zelf kunt bepalen wanneer u de opgewekte stroom gebruikt. 

Natuurlijk heeft een thuisaccu niet alleen maar voordelen. Er zijn namelijk een aantal factoren die ervoor zorgen dat niet iedereen massaal een accu thuis heeft staan. De nadelen zijn hieronder op een rijtje gezet: 

  • Een thuisaccu is aardig prijzig en voor de meeste gezinnen niet realiseerbaar 
  • Milieubelasting: thuis accu’s zijn vaak slecht te recyclen
  • Bij het process van energie generen en de energie opslaan gaat altijd een percentage verloren, wat leidt tot energieverlies

Het is voor u als consument dus belangrijk om de voordelen en de nadelen tegen elkaar af te wegen. Op die manier kunt u een inschatting maken of een thuisaccu al dan niet geschikt is voor u.

Thuisaccu

Zijn er subsidies voor een thuisaccu 

Wat veel mensen zich afvragen is of er eventuele subsidies gelden voor thuisaccu’s.  Dat zou namelijk de investering een stuk dragelijker maken. Tegenwoordig zie je vaak dat er subsidies gelden op veel verschillende elektrische duurzame producten. Denk hierbij aan zonnepanelen of elektrische auto’s. Omdat de overheid wil dat mensen duurzamer gaan leven, delen ze subsidies uit om ervoor te zorgen dat de hoge aanschafkosten van de duurzame producten iets dragelijker worden gemaakt. 

Momenteel gelden er helaas nog geen subsidies voor thuisaccu’s, dat betekent dat de investering in zijn volledigheid betaald moet worden door de consument. Vaak zijn de aanschafkosten van een thuisaccu te groot en is een subsidie van de overheid echt nodig om het betaalbaar te maken. Om die reden zijn de thuisaccu’s nog niet aantrekkelijk omdat het simpelweg te lang duurt voordat je de investering eruit hebt. Gelukkig is de Nederlandse overheid momenteel wel bezig met deze subsidies, waardoor het hopelijk in de nabije toekomst toch geïmplementeerd kan worden. Dit zal ervoor zorgen dat steeds meer mensen de keuze maken voor een thuisaccu, en dat de wereld een duurzamere plek wordt. 

Conclusie

Op basis van de gegeven informatie, kan er geconcludeerd worden dat het op dit moment niet de investering waard is om een thuisaccu aan te schaffen. Als de prijs van de thuisaccu’s niet naar beneden gaat en als de overheid geen subsidies beschikbaar stelt, zal dit ook wel enige tijd zo blijven. Aangezien de overheid met de subsidies bezig is en er steeds meer thuisaccu’s worden geproduceerd zal de prijs van een thuisaccu in de nabije toekomst hoogstwaarschijnlijk dalen. De verwachting is daarom dat de thuisaccu’s in de komende jaren steeds aantrekkelijker zullen worden. Verder kunt u op de thuisaccu pagina van Engie kunt u persoonlijk advies ontvangen of een thuisaccu op dit moment iets voor u is.