Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Kweek je eigen fruit met een citroenplant

Er is niets leuker dan een hobby te hebben dat ook nog iets oplevert. Daarom is het kweken van planten die ook nog vrucht dragen leuk om je mee bezig te houden. De citroenplant is zo’n plant en is nog makkelijk te kweken ook. Zolang je ze in hun basisbehoeften voorziet, kan het kweken van citroenen een zeer lonende bezigheid zijn.

Citroenen zijn in de regel gevoeliger voor kou dan alle andere citrusbomen. Daarom is het beste vanwege de kou een citroenplant aan de zuidkant van het huis te planten. Kweek ze dicht bij huis in voldoende zonlicht om de groei te bevorderen, op die manier genieten ze ook meer bescherming tegen de vorst. Wil je hem bij hevige vorst naar binnen kunnen halen dan is het beste om hem in pot te laten.

Waarom een citroenplant kopen?

Het antwoord is heel simpel: Het kweken van een citroenplant uit zaden zal pas na vier jaar fruit opleveren. Waarom moeilijk terwijl er veel variëteit verkrijgbaar is die het heel goed doen in pot. Nederland is nu niet direct een van de warmste landen en niet iedereen heeft een grote tuin, toch als je citroenen wilt kweken mag je hierdoor je niet van de wijs laten brengen.

Laat hem gewoon in pot groeien en zet hem buiten op terras, in de tuin of binnen. De plant wordt niet echt groot, daardoor is bijna elke soort in pot te kweken. Bijvoorbeeld de citroensoort van Meyer is bijzonder geschikt voor in de keuken of op balkon.

Vereist weinig onderhoud

Het is aan te bevelen om de plant om de paar jaar te verpotten. De pot moet wel overeenkomen met de grootte van de plant, het beste om een pot te nemen die net een maatje meer is als de vorige. Potgrond moet licht zurig zijn, dus houdt rekening met de juiste pH-waarde(5,5 tot 7).

Iedere citrusplant vraagt om zonlicht, minimaal 7 tot 8 uur heb je nodig. Plaats de pot bij het raam als je hem binnen kweekt, is dit niet voldoende kun je overwegen om een fluorescerende groeilamp op te hangen. De citroenplant heeft voortdurend water nodig om vruchten te produceren, voeg daarom wat mulch toe om vocht beter vast te houden.