Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Nieuw wasmiddel nodig? Zet in op vriendelijkheid voor milieu en jouw huid

wasmiddel kopen

Wasmiddel is typisch een van die producten die je altijd in huis hebt. Sterker nog, de meeste mensen halen verschillende wasmiddelen voor verschillende kleurcategorieën binnen kleding in huis. Ook producten als wasverzachters zijn uiteraard zeer populair. Veel mensen lijken er hierbij standaard voor te kiezen om voor zo goedkoop mogelijke opties te gaan. Wat men zich dan helaas niet altijd beseft is dat in de wat goedkopere wasmiddelen vaak stoffen zitten die bepaald niet goed zijn voor de huid. 

Vanzelfsprekend is het beter om dit soort middelen met potentieel schadelijke stoffen te vermijden. Ga je dus binnenkort een nieuw wasmiddel kopen? Probeer er dan op toe te zien dat je een product in huis haalt dat gevrijwaard is van schadelijke stoffen. In de volgende alinea kun je nog wat specifieker lezen waar je dan op dient te letten.

wasmiddel kopen

Waar dienen wasmiddelen idealiter aan te voldoen?

Als jij het ook belangrijk vindt om je boodschappen in het algemeen en wasmiddelen in het bijzonder te kopen met oog op het milieu en je eigen gezondheid, probeer dan bijvoorbeeld Neutral waspoeder of een ander wasmiddel te kopen met deze kenmerken:

  • Er mogen geen stoffen in zitten die schadelijk kunnen zijn voor de huid. Zelfs mensen met een zeer gevoelige huid hebben dan niet te maken met negatieve gevolgen van dit wasmiddel.
  • Het wasmiddel moet geschikt zijn om op lage temperaturen mee te wassen. Dit is namelijk gunstig voor het milieu (en je eigen energierekening).
  • Idealiter is het wasmiddel ontworpen en geproduceerd in Nederland. Als dat het geval is heeft het wasmiddel namelijk slechts een korte reis hoeven afleggen tot in de winkel waar je het koopt. Ook dat is wenselijk in verband met het milieu.
  • Het wasmiddel dient op een ecologische manier tot stand te zijn gekomen.
  • Er dienen geen overbodige ingrediënten als parfum, kleurstoffen en parabenen in het wasmiddel aanwezig te zijn.
  • In de meest ideale situatie is aan het wasmiddel (en/of aan het aanbiedende merk ervan) het Europese EU Ecolabel toegekend.

Volg deze tips voor bij het wassen van kleding

Ook tijdens het voorbereiden van een wasbeurt voor je kleding kun je door bepaalde keuzes te maken het wasresultaat zo beïnvloeden dat het allemaal zo gunstig mogelijk uitvalt voor je huid, je kleding en het milieu. Zo is het aan te raden de volgende adviezen wat betreft het wassen van kleding ter harte te nemen:

  • Probeer je vuile kleding logisch te sorteren op kleur. Een sortering op basis van kledingmateriaal of -stoffen is ook legitiem.
  • Meng je toch donkere met lichte kleding? Was dan de donker gekleurde kledingstukken binnenstebuiten. Op die manier voorkom je dat er dankzij wrijving donkere plekken op licht gekleurde kleding ontstaan.
  • Probeer op milieutechnische redenen altijd je wasmachine helemaal vol te laden voordat je ‘m aan zet.
  • Bestudeer de aanbevolen wastemperaturen van de kleding die je gaat wassen. Was het geheel vervolgens op de laagste temperatuur die wordt aanbevolen. Met het juiste wasmiddel bereik je hiermee namelijk wel degelijk de gewenste resultaten.