Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Nieuwe kozijnen aanbrengen? Overweeg kunststof stelkozijnen!

kunststof stelkozijnen

Het aan laten brengen van nieuwe kozijnen in of aan je woning doe je doorgaans om twee mogelijke redenen. Zo is het enerzijds natuurlijk nodig om een nieuwbouwwoning van nieuwe, moderne kozijnen te voorzien. En aan de andere kant kan het goed zijn dat de huidige kozijnen van je reeds bestaande woning dusdanig verouderd of zelfs versleten zijn dat een vervanging geen overbodige luxe zou zijn. 

Wanneer je je gaat oriënteren op nieuwe kozijnen zul je er al snel achter komen dat kozijnen van kunststof heden ten dage misschien wel de beste keuze vormen. Als je echt het best mogelijke resultaat wilt bewerkstelligen is het zelfs aan te raden te kiezen voor kunststof stelkozijnen. In de volgende alinea’s lees je wat stelkozijnen eigenlijk zijn en wat hiervan de voordelen zijn. Vervolgens verstrekken we nog wat nuttige informatie over mogelijkheden met betrekking tot financieringen en subsidies.

Wat zijn stelkozijnen eigenlijk precies?

Een stelkozijn is in feite een raamwerk (soms ook wel frame genoemd) dat je voor het aanbrengen van een daadwerkelijk kozijn plaatst in de bestaande opening in de woning. Zodoende vormen stelkozijnen eigenlijk een onderdeel van de gevel van het huis. Tegelijkertijd zorgen stelkozijnen, waarvan Schüco kozijnen misschien wel de best mogelijke optie vormen, voor een ideale verbinding tussen de binnen- en buitenmuur. Dit komt mede door de aanwezige rubberaanslag waar stelkozijnen van zijn voorzien.

kunststof stelkozijnen

Welke voordelen realiseer je met stelkozijnen van kunststof?

Wanneer je je kozijn- en raampartijen ook van kunststof stelkozijnen voorziet, dan zul je daar op de volgende manieren profijt van hebben: 

  • Door deze manier van kozijnen aanbrengen wordt de best mogelijke isolatiewaarde bewerkstelligd.
  • De optimale isolatiewaarde die je hiermee bereikt heeft een aangenamer leefklimaat binnen in je huis tot gevolg.
  • De constructie maak je met deze methode zo stevig en robuust mogelijk. Het geheel oogt dan ook fraai en strak afgewerkt.
  • Met kunststof stelkozijnen realiseer je de maximaal mogelijke levensduur. Deze kan volgens experts oplopen tot maar liefst zeventig jaar. Gunstig hieraan is bovendien dat je bij deze producten kunt rekenen op een zeer lange periode aan garantie.
  • Kunststof stelkozijnen verhogen de waarde van je woning als geheel aanzienlijk.

Nuttige informatie over financiering en mogelijke subsidies

Hoe hard ramen en kozijnen van goede kwaliteit ook nodig zijn en hoe enthousiast je hierover ook kunt wezen, feit blijft dat moderne ramen en kozijnen zeker niet goedkoop zijn in aanschaf. Om er toch voor te zorgen dat genoeg mensen deze producten kunnen aanschaffen en laten installeren hebben overheden echter maatregelen genomen. De belangrijkste maatregelen is hierbij misschien wel het toekennen van subsidies aan particulieren die hun huis verduurzamen, iets dat met kunststof stelkozijnen het geval is. Het is raadzaam om uit te zoeken waaraan je precies moet voldoen om zo’n subsidie te krijgen. In 2021 moest het gaan om een raamoppervlak van minstens tien vierkante meter én moest je minstens twee ingrepen doen om aanspraak te maken op subsidie. In latere jaren zouden deze voorwaarden evenwel kunnen veranderen.

Verder is het mogelijk om je nieuwe kunststof kozijnen te financieren, oftewel om een betalingsregeling te treffen. Hierbij zou je ervoor kunnen kiezen een regeling te treffen met het kozijnbedrijf, maar ook speciale (gunstige) leningen via banken of andere instanties zijn mogelijk.