Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Tips voor de inrichting van een nieuwe keuken

Zit jij midden in het proces van het inrichten van een nieuwe keuken, en kun jij wel wat handige tips gebruiken? Dat een nieuwe keuken uitzoeken, plaatsen en inrichten veel tijd in beslag neemt is nu eenmaal een feit. Daarentegen is het uitzoeken van een nieuwe keuken ook heel leuk en kun je er al je creativiteit in kwijt. Na het lezen van dit artikel zit je weer vol inspiratie en heb jij alles op een rijtje. 

Hoe moet je de indeling eruit zien? 

Je hebt vast al gemerkt dat bij het uitkiezen van een nieuwe keuken er door de verkoper een logische indeling wordt gemaakt. Maar is deze indeling voor jou wel zo logisch en voel jij je er wel prettig bij? Denk thuis nog eens goed na wat voor jou de belangrijkste functies zijn. Is het voor jou belangrijk dat iedereen er gezellig kan samen komen of wil je juist alle ruimte voor jou alleen zodat je je kookkunsten uitgebreid kunt uitvoeren. Een van de meest voorkomende keukenopstelling is de L-vorm. Met deze vorm heb je meer werkblad en opbergruimte van bij een rechte indeling. Daarentegen is een rechte keuken een betere optie als de keuken niet zo groot is. Voor inspiratie kun je altijd even kijken bij de keukenblokken showroom in Hoogeveen

Waar wordt de keuken voor gebruikt?

Wat met name van belang is voor het inrichten van een nieuwe keuken is dat je weet waarvoor je het wilt gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld de keuken voor de hobbykok, waarin extra ruimte en apparatuur altijd goed van pas kan komen. Kies dan voor een U-keuken met een kookeiland. Als je meer denkt aan een gezinskeuken, ga je voor praktische opties. Denk aan een vaatwasser waarin je voldoende kwijt kunt en een oven met verschillende functies. Deze keukens zie je vaak terug in een L-vorm. Tot slot is er de minimale keuken, voor mensen die weinig thuis zijn en in de meeste gevallen kiezen voor een magnetronmaaltijd.  Een recht keukenontwerp met koelkast, spoelbak, eenvoudige kookplaat en combimagnetron is dan al snel voldoende. 

Wat maakt een praktische keuken?

Ga eens na waaraan jij je irriteerde in jouw oude keuken. Een onhandige opstelling, onvoldoende opbergruimte of teveel herrie vanuit de koelkast en afzuigkap bijvoorbeeld. In jouw nieuwe keuken wil je natuurlijk niet dat die irritaties terugkomen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de keuken praktisch in te richten. Zorg er allereerst voor dat je de koelkast, spoelbak en kookplaat binnen handbereik plaatst. Ook wat betreft de inrichting zorg je ervoor dat je veel kwijt kunt in de kasten en dat je er alles makkelijk weer terug kan vinden. Ben jij een lang persoon, of linkshandig? Ook hiermee kan tegenwoordig rekening worden gehouden. Je kunt kiezen voor een hoger werkblad of de indeling van de keuken aanpassen op linkshandige mensen.