Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Vochtplekken en schimmel in huis verwijderen

Stappen die je kunt nemen om vocht en schimmel in huis te verwijderen

Vrijwel iedereen kent ze wel of heeft er wel eens last van gehad: vocht en/of schimmelplekken in huis. Ineens zit er dan zo’n lelijk gele plek op de muur met donkere kringen. Heb je dan zitten pitten of heb je de plek echt niet zien ontstaan? Meestal ontstaat zo’n plek door een lekkage. En die zie je vaak niet ontstaan. Zeker niet als die bij de buren ontstaat en voor vochtoverlast in jouw huis zorgt. In dit blog lees je meer over de nadelen van vocht en schimmel en wat je eraan kunt doen.

Nadelen van vochtplekken in huis

Vochtplekken in huis kunnen heel vervelend zijn. Allereerst kunnen vochtplekken leiden tot gezondheidsproblemen, zoals allergieën of astma. Schimmelgroei, die vaak voorkomt in vochtige omgevingen, kan leiden tot luchtwegproblemen en huidirritaties. Bovendien kan vocht schade veroorzaken aan het huis, zoals verkleuring en verrotting van houten oppervlakken. Vochtplekken kunnen ook leiden tot een muffe en onaangename geur in huis. Al met al kunnen vochtplekken dus behoorlijk vervelend zijn en is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen. Vochtplekken verwijderen, hoe doe je dat?

Hoe vochtplekken en schimmel in huis verwijderen?

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om vochtplekken en/of schimmelplekken in je huis te verwijderen:
  • Zoek de oorzaak van de vochtplekken en schimmel. Dit kan bijvoorbeeld een lekkage zijn of een hoge luchtvochtigheid in huis. Als je de oorzaak weet, kun je deze verhelpen om te voorkomen dat het vocht terugkomt.
  • Ventileer je huis regelmatig. Dit kan helpen om de luchtvochtigheid te verlagen, wat de kans op schimmelgroei verkleint.
  • Maak de vochtplekken en de omgeving daarvan grondig schoon. Gebruik hiervoor een mengsel van water en schoonmaakmiddel.
  • Verwijder de schimmel zo grondig mogelijk. Gebruik hiervoor een mengsel van water en bleek of een speciale schimmelverwijderaar. Maak de plek daarna goed droog.
  • Bekijk of je de vochtplekken en schimmel permanent kunt verwijderen door bijvoorbeeld het toepassen van isolerende verf of het plaatsen van een luchtbevochtiger.
  • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis op een gezonde manier blijft. Dit kun je doen door regelmatig te ventileren en eventueel een luchtbevochtiger te gebruiken.
  • Het is belangrijk om vochtplekken en schimmel zo snel mogelijk te verwijderen, omdat ze anders kunnen leiden tot gezondheidsproblemen en schade aan het huis. Als je er niet zelf uitkomt, kun je overwegen om professionele hulp in te schakelen.

Meer weten?

Met bovenstaande tips moet je een vochtprobleem in huis succesvol te lijf kunnen gaan. Wil je meer woning schoonmaaktips lezen? Kijk dan hier in ons blog overzicht.