Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Waarom je moet kiezen voor ledverlichting in huis

LED-tafellamp


Duurzaamheid begint een steeds belangrijker onderwerp te worden in onze maatschappij. Steeds meer mensen beginnen na te denken over keuzes op het gebied van duurzaamheid. Een van deze keuzes is de keuze om gebruik te maken van ledverlichting in huis. In dit artikel meer over de voordelen van ledverlichting en over wat voor lampen er te vinden zijn die gebruik maken van ledverlichting.

LED-tafellamp

 Wat is ledverlichting?


Led staat voor ‘light emitting diode’ ofwel lichtgevende diodes. Als er stroom wordt geleidt door deze diodes gaat het licht uitstralen. Dit doen leds bijna zonder warmte te produceren en met een hoge mate van efficiëntie. Dit maakt ledlampen zeer duurzaam. Een stuk duurzamer dan traditionele verlichting.

 De voordelen van ledverlichting


Het grootste voordeel van ledverlichting ten opzichte van andere verlichtingsvormen is de mate van energiezuinigheid. Zo gebruikt een ledlamp tot wel 95% van de stroom die hij gebruikt voor het geven van licht. Dit is 10 keer zo veel als een normale gloeilamp die soms niet eens 9% haalt. De rest van de stroom die een gloeilamp gebruikt komt door de warmte. Ledverlichting is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hoe minder stroom er wordt gebruikt hoe lager de energierekening is. Een ander voordeel van led is dat het enorm lang meegaat. Veel langer dan andere soorten lampen. Dit maakt ledverlichting nog duurzamer. Verder zijn ledlampen een stuk minder brandgevaarlijk, aangezien ze niet heet worden. Überhaupt zijn ledlampen een stuk minder gevaarlijk. Er zitten ook geen schadelijke stoffen in een ledlamp. Iets wat wel het geval is bij andere vormen van verlichting.

 Soorten lampen en ledverlichting

Ledlampen zijn er in alle soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld een led strip, een hanglamp met led of een led-tafellamp. Veel mensen denken dat led alleen maar ongezellig wit licht kan uitstralen, maar koop je bijvoorbeeld een led-tafellamp dan zal je zien dat led ook gezellig, warm licht kan uitstralen. Ledverlichting kan zelfs verschillende kleuren licht geven. Ledverlichting fungeert dus uitstekend als gezellige verlichting in huis.