Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Waarom kiezen voor gevelreiniging?

Gevelreiniging is een uitermate belangrijk werkje. Niet alleen omdat de gevel en meteen je hele huis er weer representatief uitziet maar zeker ook voor het behoud van je huis en de stenen. De organismen die op de gevel zitten kunnen namelijk een zuur afscheiden die de steen van de gevel behoorlijk aan kan tasten. Met gevelreiniging onderhoud jij dus je huis. Gevelreiniging is iets dat je zelf voor je rekening kunt nemen, je kunt echter ook een professional inschakelen.

Gevelreiniging: doe je dit zelf of kies je voor de professional?

Er valt wel iets te zeggen voor het inschakelen van een specialist, zeker als werken met chemische middelen aan de orde is. Dit moet namelijk op de enige juiste wijze worden opgevangen en afgevoerd. Als je zelf aan de slag gaat met gevelreiniging dan kun je beter kiezen voor een milder chemisch middel. Belangrijk bij gevelreiniging is met welke vervuiling je te maken hebt. Bekende aanslag is de groene waas, vooral te danken aan algengroei. Middels stoomreinigen en het gebruik van een mild chemisch middel kun je deze aanslag te lijf gaan. 

Je doet er verstandig aan na afloop een middel te gebruiken dat algengroei tegengaat. Gevelreiniging is ook het wegnemen van mossen op de gevel. Mos gaat vaak in de voegen zitten. Ook nu is stoomreinigen een probaat middel om de gevel weer schoon te krijgen. Stoomreinigen is in feite hogedruk reinigen waarbij het gebruikte water is opgewarmd tot 140 graden Celsius. De combinatie warmte en druk maakt dat mos loslaat. 

Reinigingskenners | Jouw specialist in gevelreiniging en dakreiniging!

Vervuiling op de gevel is meer dan mos en algen alleen

Met mos en algen ben je er echter niet. Gevelreiniging kan ook aan de orde zijn als er sprake is van een meer witte aanslag. Dit wordt veroorzaakt door een chemisch proces dat in de stenen en beton gaande is en dat veroorzaakt kan worden door zout, kalk en salpeter. Dergelijke vervuiling vraagt om het reinigen met een chemisch product. Dan kun je dus overwegen een professional in gevelreiniging inschakelen. Dat geldt ook als er sprake is van zwart vuil op de gevel. Dit is vaak erg hardnekkig vuil en ook nu biedt eigenlijk alleen een chemisch reinigingsmiddel voldoende soelaas.

Zandstralen laat je altijd over aan de specialist

Heb je grijze vervuiling op de gevel en hangt dat als een heuse grauwsluier op de stenen? Dan is er een oxidatieproces gaande in de stenen en dan kun je eigenlijk alleen nog voor zandstralen kiezen als je een schone gevel wenst. Dit laat je altijd over aan de professional, die hiervoor zelfs een vergunning aan moet vragen. 

Niet het schoonste werkje

Houd er in elk geval rekening mee dat deze manier van reinigen nou niet bepaald het schoonste werk is. Met het wegnemen van het vuil van de gevel ben je er bovendien niet, veel van het vuil zal nu op de grond liggen en ook dat haal je natuurlijk weg. Bovendien zie je er zelf vaak ook allesbehalve schoon uit na reiniging van de gevel. Ook dat zou een overweging kunnen zijn om een specialist in te huren.