Wanneer kom je in aanmerking voor een starterslening?
Om in aanmerking te komen voor een starterslening moet je aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. De eerste voorwaarde is dat je voor het eerste een woning gaat kopen. De tweede voorwaarde is dat de gemeente waar je gaat wonen de starterslening biedt. Ongeveer 200 nederlandse gemeenten doen mee. Ook mag je niet teveel geld hebben. Je mag 30.846 euro hebben als alleenstaande en 64.692 als je een woning met een partner samen koopt. Vanaf juli 2021 kunnen ook uitzendkrachten met een perspectiefverklaring een starterslening aanvragen. Ook mag je geen andere leningen sluiten voor de koop van je woning. Van ‘t Hof is een makelaar in Gouda waar je ook terecht kunt als je een woning wilt kopen met een starterslening.
Welke kosten zijn er verbonden aan het afsluiten van een starterslening
Het afsluiten van een starterslening kost eenmalig €750, deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Een starterslening is alleen verkrijgbaar in combinatie met NHG. Voor NHG betaal je op dit moment een eenmalige en fiscaal aftrekbare borgtochtprovisie van 0,7%. Deze kosten verdien je in 1 tot 3 jaar terug omdat je met NHG een aanzienlijk lagere hypotheekrente betaalt. Tenzij de hypotheek lager is dan 60% van de waarde van de woning. Als dat het geval is levert NHG geen rentevoordeel op.
Aanvullende voorwaarden
Naast de basisvoorwaarden gelden er ook aanvullende voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de starterslening. Wat deze aanvullende voorwaarden precies zijn is verschillend per gemeente. De gemeenten mogen zelf hun aanvullende voorwaarden bepalen. Ze kunnen bijvoorbeeld het bedrag van de starterslening of de aankoopprijs van de woning maximeren. Ook kunnen ze ervoor kiezen om de lening alleen beschikbaar te maken tot een bepaalde leeftijd of voor woningen binnen een specifieke wijk of in een specifiek nieuwbouwproject.