Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Wat is een ionisator? Een handige uitleg over luchtfilters

Goede lucht in je woning is erg belangrijk voor je gezondheid. Vaak gaan we ervan uit dat ventileren daar wel voor zorgt. Want frisse lucht is goed voor ons, toch? Tegenwoordig is de buitenlucht lang niet meer zo schoon als je denkt, al helemaal wanneer je in de randstad woont. De vele uitlaatgassen van auto’s, vliegtuigen en voertuigen hebben de buitenlucht flink vervuild. Een raampje oven doen voor frisse lucht helpt dus niet mee aan schonere lucht in je huis. Gelukkig hebben verschillende bedrijven hier een oplossing voor bedacht. luchtreinigers zorgen ervoor dat schadelijk deeltjes uit de lucht worden gefilterd zodat jij en je gezin kunnen genieten van schone en goede lucht. Zo heb je keuze uit bijvoorbeeld Uv-licht luchtreinigers, luchtreinigers met koolstoffilters of een ionisator. Wat deze reinigers precies kunnen, leggen we uit in dit artikel. Zo kom je erachter welke luchtreinigers het beste in jou huis past!

Wat zijn de verschillen?

Om te beginnen met een korte uitleg over wat luchtreinigers precies zijn. luchtreinigers zijn apparaten die luchtverontreinigende stoffen zoals stof, bacteriën, allergenen, pollen en onaangename geuren uit de lucht verwijderen. Ze doen dit door bijvoorbeeld mechanische filters te gebruiken die de lucht ventileren of uitblazen. Ook gebruiken sommige luchtreinigers ultraviolet licht of negatieve ionen om de luchtmoleculen te veranderen, zoals een ionisator. luchtreinigers verbeteren de luchtkwaliteit en maken de lucht fijner en gezonder om in te ademen. Voor mensen met allergieën, astma of andere luchtwegaandoeningen kunnen luchtreinigers een wereld van verschil maken. luchtreinigers verbeteren dus niet alleen de luchtkwaliteit, maar ze hebben ook belangrijke gezondheidsvoordelen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten luchtreinigers:

  • luchtreiniger met een HEPA filter
  • Ultraviolet luchtreiniger
  • ionisator
  • luchtreiniger met een koolstoffilter

De meest geliefde luchtreinigers op de markt maken gebruik van een zogenaamde HEPA filter. HEPA is de afkorting voor High Efficiency Particulate Air Filter. Een HEPA filter staat bekend om zijn vermogen om hele kleine deeltjes uit de lucht te filteren en is 99% effectief. Het enige nadeel is dat het filter niet gereinigd en hergebruikt kan worden. Reiniging van het filter kan voor beschadigingen zorgen. Om ervoor te zorgen dat de lucht schoon blijft, vervang je het filter elk half jaar. Wanneer je liever geen filters weggooit, is een ionisator een optie. Een ionisator is een luchtreiniger die schadelijke deeltjes in de lucht zuivert door middel van een elektrische lading. Dit worden ook wel negatieve ionen genoemd. Er zijn verschillende versies beschikbaar. Er zijn ionisator met en zonder filter. De ionisator zonder filter produceert geen afval.

Schaf een ionisator aan voor in je huis

luchtreinigers zijn onmisbaar in elke woning. luchtreinigers zorgen er niet alleen voor dat je huis vrij is van geuren afkomstig van koken, roken of huisdieren, maar verbetert ook de luchtkwaliteit. Zo kunnen jullie genieten van fijne lucht in het hele huis. Het verschil is meteen merkbaar. Op www.luchtreiniger.nl vind je een breed aanbod aan luchtfilters zodat je altijd een passend apparaat vindt voor jouw huis. Wanneer je een bestelling op doordeweekse dagen plaatst voor 22:00 uur, kan je de volgende dag al genieten van een schonere lucht!