Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Wat is een single-split airco en wat zijn de voordelen?

single split airco

Een single split airco is een airconditioning-systeem met een unit waarbij de binnen en buitenunit gekoppeld zijn aan elkaar. Je kunt hiermee tijdens warme dagen één specifieke ruimte koel houden of juist verwarmen. Hiermee creëer je een prettig binnenklimaat in de temperatuur die jij wenst.

 Vaak worden deze airco’s gebruikt in kleinere ruimtes zoals slaapkamers, op zolder of in kantoorruimtes. De vaste systemen zijn van hoogwaardige kwaliteit en worden eenmalig geïnstalleerd. Ontdek in dit artikel hoe dit aircosysteem precies functioneert en wat de voordelen zijn. 

Hoe werkt een single split airco precies?

De lucht wordt door de binnenunit naar binnen getrokken om deze vervolgens om te zetten in de gewenste temperatuur, en weer uit te blazen en de koele of warme lucht te verspreiden. Bij verkoeling wordt via koelmiddel de overgebleven warmte naar de binnenruimte gebracht en door de warmtewisselaar omgezet in koude lucht. 

Bij verwarming werkt dit andersom en wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald, en voor de rest gedeeltelijk elektrisch opgewekt.

single split airco

Voordelen van een single split airco

Een single split airco zorgt dus voor een prettige binnentemperatuur. Bovendien is het economisch verantwoord om gebruik te maken van een airco omdat hiermee immers de bestaande lucht wordt verplaatst en omgezet in plaats van dat er nieuwe energie moet worden gewonnen. 

Daarnaast is de installatie vrij compact waardoor het systeem dus niet veel ruimte inneemt in het interieur. De single split airco’s zijn over het algemeen ook betaalbaar omdat ze eenvoudig te installeren zijn en maar één unit hebben. Nog een voordeel is dat deze airco’s voorzien zijn van een compressor en condensor waardoor je weinig tot geen last hebt van geluidshinder.

Verschil tussen een single split airco en een multisplit airco

Je ziet waarschijnlijk al op internet dat er twee systemen mogelijk zijn als het gaat om vaste airconditioning. Het verschil zit hem simpelweg in de hoeveelheid units. Bij een multi split airco kun je meerdere ruimtes verwarmen en koelen, omdat het systeem meerdere units bevat die je op verschillende plekken kunt plaatsen in je woning of appartement. 

Je kunt dus met een multisplit airco in feite je centrale verwarming inruilen en je huis op een energiebesparende manier verwarmen en koelen. De single split airco is dan weer heel geschikt voor bijvoorbeeld een slaapkamer of wanneer je in een kleine open ruimte woont die je wil verkoelen tijdens een hittegolf. Deze kost minder en neemt minder ruimte in.