Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Wat is een zwemvijver?

Steeds meer mensen nemen een zwembad in hun achtertuin, heerlijk natuurlijk. Er is niets lekkerder dan op een warme zomerdag lekker even in je frisse zwembad te duiken, maar buiten een gewoon zwembad heb je nog een optie, namelijk een zwemvijver. Maar wat is een zwemvijver precies en wat zijn de grote verschillen met een normaal zwembad? Waterwellness vertelt er alles over.

Wat is het precies?

De naam zegt in feite al precies wat het is, het is een vijver die zo is gemaakt dat er makkelijk in gezwommen kan worden. Het is belangrijk dat een zwemvijver groot genoeg is om in te zwemmen en dat er genoeg vrije ruimte is. Een normale vijver zit vaak vol met allerlei planten, bij een zwemvijver zitten deze aan de buitenkant of in het filtergedeelte. Het mooie van een zwemvijver is dat deze in de winter gewoon een normaal onderdeel van de tuin is, je hebt er verder ook weinig omkijken naar.

De filtering

Waar een normaal zwembad wordt gefilterd door een heel filtersysteem en toevoegingen zoals chloor, maakt een zwemvijver gebruik van een heel natuurlijke filtering. Bij zwemvijvers heb je over het algemeen twee opties, een zandfilter en een helophytenfilter. Een helophytenfilter wordt over het algemeen het meeste gebruikt, ook omdat deze het goedkoopste is en een mooie natuurlijke uitstraling heeft. Een helophytenfilter bestaat uit lavastenen en bepaalde waterplanten, pompen die langs het zwembad liggen pompen het water constant door deze natuurlijke filter heen. Deze filter ligt altijd aan de rand van het zwembad, zodat je tijdens het zwemmen niet verstrengeld kan raken met de planten. Na een tijdje zal deze filter helemaal zijn dichtgegroeid waardoor het als een border oogt, heel mooi voor je tuin.

Zaken om rekening mee te houden

Er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden als je er aan zit te denken om een zwemvijver aan te leggen.

  • Houdt er rekening mee dat er dieren zullen zitten in een zwemvijver. Natuurlijk ligt het er ook aan wat je er zelf precies in gaat stoppen, maar er zullen altijd kikkers en salamanders na verloop van tijd in komen te zitten. Als je dat niet erg vind wordt het ook aangeraden om er in ieder geval goudwindes in te zetten, zij zuiveren het water en eten ook nog muggen en muggenlarven op. 
  • Het onderhoud valt in vergelijking met een normaal zwembad erg mee, je hoeft in principe alleen maar ervoor te zorgen dat alle bladeren en dode planten/dieren verwijderd worden.