Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Wat zijn de gevolgen van een verstopt riool?

Wat zijn de gevolgen van een verstopt riool?

clogged pipe, anti-odor strainer with foul-smelling garbage in the bathroom

Wie betaalt de kosten voor ontstoppen?

Heb jij thuis een verstopt riool? Heel vervelend. Zeker als je zeker weet dat het niet jouw schuld is. Een verstopping in de afvoer van de douche, gootsteen of het toilet leidt meestal tot (water)overlast. Soms kun je het zelf oplossen, maar vaak is er een professional voor nodig. Desondanks vertellen we je hier wat je moet doen als je zelf de oplossing moet zoeken.

Oorzaak van verstopt riool

Is je riool verstopt in Zwijndrecht? Wat kan de oorzaak zijn? Een verstopte keukenafvoer is over het algemeen het logische gevolg van het doorspoelen van etensresten, vettigheid en wasmiddelen. Bij het toilet is de verstopping vaak het resultaat van overmatig toiletpapier gebruik en/of het weggooien van tampons in de toiletpot. En zo kunnen we het hele huis wel doorgaan… Als je in huis te maken hebt met een verstopping, kan het zijn dat de problemen zich voordoen in het gemeentelijke riool. Hiervoor ben je zelf niet verantwoordelijk, maar je zoekt natuurlijk wel naar een oplossing.

Riool verstopt, wie betaalt?

Riool verstopt, wie betaalt? In deze gevallen ben je zelf verantwoordelijk: als het gaat om een individuele afvoer in je keuken of badkamer, is de kans groot dat de verstopping zich ergens in woning bevindt. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de oplossing en de kosten! Lukt het je niet om de verstopping zelf op te lossen? Dan moet je als woningeigenaar een beroep doen op een ontstoppingsbedrijf. De kosten hiervan bedragen gemiddeld zo’n 100 tot 150 euro.

Verstopt riool op gemeentelijk terrein

Als alle afvoeren in je huis verstopt zijn? Dan kan het probleem in het gemeentelijke riool zitten. Dit valt buiten jouw verantwoordelijkheid. De gemeente dient de verstopping op te lossen. Het antwoord op de vraag ‘riool verstopt, wie betaalt’, is dan niet zo moeilijk te beantwoorden.

Meer lezen?

Wil je meer blogs lezen over problemen en oplossingen met het riool? Klik dan op deze link voor een overzicht van de onderwerpen.