Zelf een inbouwkast maken? Zo pak je dat aan
Welke periode leent zich er nu beter voor om een doe-het-zelf-klus te beginnen dan de donkere wintermaanden van het nieuwe jaar? Inmiddels al twee jaar lang wisselen tijden van lock downs zich af met perioden waarin we ons normale leven weer kunnen oppakken, maar de eerste maanden van een nieuw jaar zijn meestal niet daar waar we het meest naar uitkijken. In deze maanden brengen we vooral veel tijd binnenshuis door en hoewel de meeste interieurs al een flinke opknapbeurt hebben gekregen, is er altijd wel een nieuw project wat je kunt starten. Altijd al verlangd naar een fijne inbouwkast waar je al je spullen in kwijt kunt zonder dat deze overal blijven rondslingeren? Overweeg dan eens om deze zelf te gaan maken.
Waarom een inbouwkast?
Een inbouwkast biedt je kort gezegd een praktische oplossing om ruimte te winnen en ongebruikte ruimtes in huis in te richten voor opslag. Bij een inbouwkast zul je al snel denken aan een kledingkast, maar je kunt ook een inbouwkast maken voor in de badkamer of om de wasmachine en droger niet in het zicht te laten staan. Ook de ruimte onder de trap wordt vaak gebruikt voor een inbouwkast. Met een inbouwkast gebruik je de ruimte in huis optimaal. Omdat je de inbouwkast zelf gaat maken kan je deze helemaal inrichten zoals je zelf wilt.
Materiaal en afwerking
Je wilt natuurlijk dat de inbouwkast goed past bij de rest van je interieur, maar je kunt niet zomaar ieder soort materiaal kiezen om mee te gaan werken. Een handige materiaalsoort voor je project is MDF. MDF staat voor Medium-Density Fibreboard en bestaat uit houtvezels en kunsthars. Deze materialen zijn samengeperst tot MDF. Deze samengeperste platen zijn gemakkelijk te bewerken en worden daarom voor veel verschillende projecten gebruikt. Heb je nu een ruimte voor de inbouwkast uitgekozen waarbij je ergens omheen moet werken, dan kun je het best kiezen voor Buigbaar MDF. Deze platen kun je in golvende en cilindrische vormen buigen en worden daarom vaak gebruikt bij meubelbouw. Je kunt kiezen uit dwarsgegroefd en langsgegroefd MDF. Bedenk van tevoren dus goed langs welke zijde je de plaat wilt buigen. MDF platen van Valchromat zijn ideaal om de inbouwkast mee te maken.
De kast maken
Zorg dat je een getailleerd ontwerp hebt gemaakt van de kast zodat je precies weet wat en hoeveel spullen je nodig hebt. Je kunt een tekening op papier maken of met tekenprogramma’s. Zodra je vervolgens het MDF hebt ingekocht kun je dit het best in de grondverf zetten zodat het niet krom trekt. Door zoveel mogelijk voorwerk te doen kun je de kast zo in elkaar zetten. Maak alle onderdelen op maat, leg de bevestigingsmaterialen erbij en werk het plan stap voor stap uit. Tot slot kun je de kast nog eventueel schilderen, een schuifdeur monteren en verlichting toevoegen.