Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Zwarte deurklinken om jou deur af te maken

Zoek jij nieuwe deurklinken voor in huis, dan zijn zwarte deurklinken een goede optie. Het is bij het uitzoeken van een nieuwe deurklink wel belangrijk dat je met een aantal aspecten rekening houdt. Je moet een aantal belangrijke zaken meten, en dit kun je bijvoorbeeld met een meetlint doen. Hier hoef je gelukkig niet heel veel tijd aan te besteden. Naast het meten zijn er nog een aantal andere zaken belangrijk wanneer je zwarte deurklinken gaat kopen. In dit artikel lees je meer over deze verschillende aspecten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Zwarte deurklinken en de deurdikte opmeten 

Waar begin je mee als je nieuwe zwarte deurklinken wilt gaan kopen? Allereerst is het belangrijk om naar de deurdikte van je deuren te kijken. Dit is belangrijk voor het kopen van deurklinken, maar ook voor sloten en de scharnieren. Daarbij moet je deze dikte bepalen om erachter te komen welke montageschroeven je moet gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen hoe groot de cilinder voor het slot moet zijn. Dit heeft ook weer met de lengte van de krukstift te maken. De meeste deurdiktes zijn rond de 38 tot 43 millimeter dik, en je zult zien dat veel deurklinken hierop zijn afgestemd. Wel zie je dat buitendeuren vaak iets groter zijn, en daardoor een grotere deurdikte hebben. 

Bekijk het gatenprofiel ook goed

Naast de dikte van de deur is het ook belangrijk om naar het gatenprofiel van de deur te kijken. Dit kun je niet missen voordat je zwarte deurklinken gaat uitzoeken. Een gatenprofiel heeft te maken met de afstand tussen de verschillende schroeven. Het is handig om naar het gatenprofiel van je oude deurklinken te kijken. Als je dit weet kan je je nieuwe deurbeslag hierop afstemmen, zodat je dit niet opnieuw in je deur hoeft te monteren. Waar vind je de schroeven dan ongeveer? Deze zitten vaak boven en onder het krukgat. Daarnaast zie je vaak ook een onder het sleutelgat. 

Draairichting van deur is belangrijk

Er zijn dus meerdere dingen waar je rekening mee moet houden voordat je zwarte deurklinken gaat aanschaffen. Een belangrijke die je niet mag vergeten is de draairichting van jouw deur. Dit bepaalt het soort deurklinken wat je uiteindelijk nodig gaat hebben. Deze draairichting kun je achterhalen door naar de scharnieren aan de zijkant te kijken. Zie je ze zitten, dan draait de deur naar je toe. Zitten ze rechts? Dan betekent het dat je een rechtsdraaiende deur hebt. Los van de draairichting moet je ook kijken naar of de deur naar binnen of buiten draait.

Meet de doornmaat op

Ook heb je nog de doornmaat waar je rekening mee moet houden. Wat is een doornmaat precies? Dit is de afstand tussen het middengedeelte van het krukgat en de voorkant van de voorplaat van een deurklink. Dit heeft vaak een standaardmaat van 50 millimeter. Kijk hier dus ook goed naar, voordat je zwarte deurklinken gaat kopen. Het moet natuurlijk wel allemaal passen.