Inspiratie Wonen

Voor de leukste ideeën

Hoe kan ik een stroef slot verhelpen?

Hand holding door knob with keys

Oplossingen om een stroef slot ‘vlot’ te krijgen

Een stroef slot kan een vervelend probleem zijn. Het kan zijn dat je moeite hebt om de sleutel in het slot te steken of dat het moeilijk is om het slot om te draaien. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige oplossingen om een stroef slot te verhelpen. Hieronder lees je een aantal oplossingen die je weer verder kunnen helpen.

Smeer het slot in

Eén van de meest eenvoudige manieren om een stroef slot te verhelpen, is door het slot in te smeren met een smeermiddel. Gebruik bijvoorbeeld een slotenspray, grafietpoeder of een speciale olie voor sloten. Breng het smeermiddel aan op de sleutel en steek deze in het slot. Draai de sleutel heen en weer om het smeermiddel goed te verdelen. Het slot zal nu, als het goed is, soepeler open en dicht gaan.

Slot schoonmaken

Een stroef slot kan ook veroorzaakt worden door vuil of stof in het slot. Maak het slot daarom regelmatig schoon met een borsteltje of een droge doek. Let erop dat er geen vocht in het slot komt en/of achterblijft, want dat kan het probleem juist verergeren.

Controleer de sleutel

Soms kan het probleem ook bij de sleutel liggen. Het kan zijn dat de sleutel versleten is of dat ie krom is. In dat geval kun je het beste een nieuwe sleutel laten maken. En als dat niet mogelijk is, kun je proberen om de sleutel bij te vijlen. Pas hierbij wel op dat je de sleutel niet te veel verandert, anders past ie sowieso niet meer in het slot.

Slotenmaker inschakelen

Als bovenstaande oplossingen niet werken, kun je het beste een slotenmaker in Utrecht inschakelen. Een slotenmaker heeft de juiste apparatuur en kennis om het probleem snel en vakkundig op te lossen. Hij/zij kan het slot bijvoorbeeld uit elkaar halen en voor je schoonmaken of het slot vervangen als dat nodig is. Zijn je sloten überhaupt wel veilig? Lees bijvoorbeeld dit blog over hoe je na een inbraak weer veilig kunt slapen.